Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunals ungdomsansvariga värnar om LAS

Fackförbundet Kommunal har haft konferens om ungdomars situation på arbetsmarknaden. Främst saknas anställningstrygghet, menar Kommunal.

- Unga människor på arbetsmarknaden känner en oerhörd otrygghet på arbetsmarknaden, säger Kommunals vice ordförande Cilla Rhodin efter en konferens om ungdomars situation på länets arbetsplatser.
- Först och främst saknas anställningstrygghet, säger Cilla Rohdin, vice ordförande för Kommunal Dalarna.

Värna om LAS

Fackföreningen vill därför speciellt värna om Lagen om anställningsskydd, LAS. Förändringarna i lagen har varit negativa för ungdomar menar Kommunal.
- Förr kunde man i alla fall räkna med fast anställning efter ett tag, idag får man fortsätta med visstidsanställningar, år efter år, säger Linda Pettersson, ungdomsansvarig från Kommunal i Falun.
Nu är man också rädd för att hela lagen är hotad:
- Det är ju två partier i alliansen som sagt att LAS ska bort, säger Cilla Rohdin.
Att ungdomar inte får fast jobb får många effekter som man kanske inte tänker på direkt, menar de ungdomsansvariga på Kommunal.
- Många vill ha ett fast jobb bara för att kunna flytta hemifrån, menar Linda Pettersson.

Slår mot ungdomar

Även rätten till heltid är viktig för ungdomar och A-kassan. Försämringarna i A-kassan har gjort situationen för arbetslösa ungdomar värre, menar facket.
- Är man ungdom idag och hemma och arbetslös. Då kan det vara så att man inte får ta ett jobb för då blir man av med den enda ersättning man har, säger Ellenor Smids från Orsa.

KLARA ERIKSSON
0243-920008