Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalt bolag misstänkt för fornminnesbrott vid framtida nöjespalats

Jord som skulle ha undersökts arkeologiskt har fraktats bort utan tillstånd på en historiskt värdefull tomt i Falu centrum.

Länsstyrelsen har därför anmält kommunala bolaget Västra Falun Fastighets AB till åklagare för misstänkt fornminnesbrott.

Länsstyrelsen bedömer att ytan innehöll rester av byggnader från 1500-1700-talet. Jonny Gahnshag, kommunalråd och ordförande i Västra Falun Fastighets AB, bekräftar att bolaget åtalsanmälts.

– Bolaget stod som sökande för en arkeologisk undersökning som både omfattade grävning för ledning i en infartsgata till kvarteret och grävning för den nya nöjesanläggningens grund. Det första skedde korrekt med så kallad schaktövervakning (vilket innebär att en arkeolog har uppsikt över grävningen). Grävningen för nöjesanläggningen gjordes av en entreprenör till nya fastighetsägaren. Tyvärr missade de att se till att det fanns schaktövervakning. Då vårt bolag står som sökande är det ändå vi som anmäls för händelsen.

Det är vid Myntgatan strax bakom Hälsingtorget som grävningarna pågår inför bygget av en fastighet som ska inrymma nöjeslokaler.

Kvarteret, Västra Falun, ligger centralt inom Världsarvet och riksintresset Falu stad och en fornlämning med ursprung i medeltiden.

Läget intill Hälsingtorget som före 1640-talet var Faluns stora marknadsplats gör området arkeologiskt intressant.

Rester efter trähusbebyggelse från 1600- och 1700-talet har dokumenterats. Även en vägsträckning och en timrad brunn från medeltidens slut har påträffats, uppger länsstyrelsen.

Bolaget Västra Falun Fastighets AB som ansökte till länsstyrelsen om att få göra ingrepp i fornlämningen ägde tidigare marken. Tomten är nu såld till privata företaget Cinderstone i Falun AB som kommer att bygga och äga den nya nöjesanläggningen.

Bolaget fick tillstånd med villkoret att en arkeologisk undersökning ska göras på en 300 kvadratmeter stor yta. En arkeolog ska medverka och övervaka schaktningen av kulturlager.

Den 19 maj fick Dalarnas museum och länsstyrelsen veta att schaktningsarbeten skulle börja samma dag. En entreprenör utför arbetet. Arkeologen från Dalarnas museum upptäckte då att delar av undersökningsytan redan schaktats bort.

Skadan är till ytan begränsad, skriver länsstyrelsen. Men den har gjort det omöjligt att undersöka kulturlager och lämningar av bebyggelse där. Det försvårar möjligheterna att binda ihop de historiska faserna i området.

Om anmälan leder till åtal så kommer länsstyrelsen att ställa krav på skadestånd från det kommunala bolaget.