Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunanställda på föreläsningar om hedersförtryck

Annons

Juno Blom är prisbelönt för sitt arbete för jämställdhet och mot hedersförtryck.
Nu är hon i Borlänge för att öka kunskapen bland kommunens anställda.
Den svenska mydighetskulturen, med anställda som agerar ”professionellt” , kan också bli ett hinder, säger hon.
- Hur ska man våga lägga sitt liv i knät på en som är objektiv och har distans?

Över tvåhundra personer lyssnar.
Juno Blom berömmer kommunen som samlat anställda från flera skilda områden. Samarbete är en förutsättning för bra stöd, säger hon.
Men stor grupp av besökarna räcker upp handen på frågan om de suttit i möten om samverkan som inte har lett till någon förändring alls.

Familjestrukturen

Hon ritar upp en människokropp med olika delar i ett tätt mönster. Så fungerar familjestrukturen för de utsatta. När de i stället söker hjälp av svenska myndigheter spretar delarna och samsynen. Det kan få våldsutsatta att återgå till familjemönstret som ändå känns mer stabilt.
I många fall förekommer ren naivitet.
- Det finns ett ifrågasättande kring de här barnens faktiska verklighet. Att inte göra en insats kan leda till att de utsätts för ökad fara.

Utsatta pojkar

Juno Blom tar upp tvångsäktenskap som även drabbar pojkar. Flera exempel från Borlänge kommer från åhörarna. De gäller pojkar som måste klara skolan och samtidigt arbeta hårt för att få ihop pengar för att ”köpa” en fru, pojkar som måste övervaka systrar, pojkar som bryter mönster och riskerar våld.
Men unga män har större möjlighet till dubbelliv än unga kvinnor. Pojkar kan hålla en kärlek i smyg som familjen inte accepterar.
- Men det skapar också en jättesvår situation.

Erkänna fördomar

Flickor som bryter sig loss kan få svårt att bli trodda av myndigheter för att de inte uppträder som förväntat, det vill säga kuvade, med nedslagen blick, klädda i slöja, säger Juno Blom.
- Det här är rebeller. De är arga, ifrågasätter och går vidare. Det är de starkaste tjejer jag har träffat.
Hon uppmanar kommunanställda att våga erkänna sina fördomar och prata med varandra om dem.
- Alla har rätt till sin egen kultur och religion. Men när vi ser handlingar som bryter mot lagen om mänskliga rättigheter eller barnkonventionen är det vår skyldighet att reagera.KARIN SUNDIN
0243-920 03
karin.sundin@daladem.se