Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen börjar få bukt med minussiffrorna

Arbetsmarknads- och socialnämnden i Borlänge kommun hade under torsdagen möte där främst budgeten för försörjningsstödet skulle diskuteras.
– Det är glädjande att kunna konstatera att vi har börjat bromsa upp minussiffrorna inom försörjningsstödet gentemot budget, säger sektorchefen Pär Jerfström.

Socialnämnden hade lagt en budget inför 2013 på 90 miljoner kronor för försörjningsstödet, men den siffran skenade i väg under våren och prognosen pekade mot en förlust mot budget på närmare 50 miljoner kronor och att notan skulle sluta på totalt 140 miljoner kronor.
Sedermera kom ett fullmäktigebeslut på att kostnaderna inte fick överskridas med mer än 32,5 miljon och att socialnämnden blev tvungna att skära i utgifterna.

– Vi kan konstatera att vi är nästan i hamn mot det fullmäktige beslutade, just nu ligger vi på cirka 35 miljoner kronor över budget. Ungfär 2,5–3 miljoner kvar i obalans att spara fram till årsskiftet och det tror jag vi klarar av, säger Jerfström.
– Trots att anhörighetsinvandringen ökar, så ökar inte försörjningsstödet och det är vi glada för.

Främsta orsaken till att det börjat bromsa upp tror socialnämnden att inflödet har balanserat med utflödet.
– Vi jobbar också med att folk som är i försörjningsstöd ska ha rätt ersättning, det vill säga vi försöker hjälpa folk att få annat stöd. Som exempelvis a-kassa, sjukersättning eller pension.

Hur ser försörjningsstödet ut procentuellt mellan nysvenskar och svenskar i Borlänge?
– Det är en bra fråga, det är många som tror att försörjningsstödet nästan enbart hamnar hos nysvenskarna. Men så är det inte, det är ungefär fifty-fifty, säger ordföranden i Arbetsmarknads- och socialnämnden, Kenneth Persson.

Borlänge kommun har tidigare satsat på 100 nystartsjobb och tänker starta 100 till före nyår.
– Det ger naturligtvis en kostnadsökning, men på några års sikt kommer vi att få igen de pengarna när människorna kommer närmare studier eller jobb, säger Persson.
Yrkesvux är också ett spännande projekt som kommunen har startat, 28 elever får prova på hushållsgym i tio veckor för att kunna välja utbildning, där staten bekostar varje utbildning med 50 000 kronor.

Arbetsmarknads- och socialnämnden tog också beslut om att teckna avtal med Migrationsverket om ett hem för ensamkommande flyktingbarn mellan 14–17 år.
– Det är ett avtal som Migrationsverket kräver av oss, men det är inget som kommunen betalar utan staten täcker alla kostnader för de tolv platserna.
– Däremot har vi inte bestämt om kommunen ska driva boendet, eller om det blir en upphandling. Det får vi se, vi har fram till mitten av maj 2014 på oss, men oavsett hur det blir så har kommunen ansvaret för hemmet, säger Kenneth Persson.
– Det här var alla partier överens om, utom SD:s Marie Edenhager, tillägger Persson.

Avslutningsvis så beviljade Arbetsmarknads- och socialnämnden Kvarnsvedens IK:s ansökan om alkoholtillstånd för den fest föreningen tänker ha i BSM-hallen den 1 november, där det är klart att Svenne Rubins kommer att spela.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se