Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kommunen bryter mot alla demokratiska regler"

Omsorgsnämndens beslut att flytta de boende i Hjalmargruppen har inte vunnit laga kraft, beslutet är dessutom överklagat till Förvaltningsrätten med en begäran om inhibition. Ändå ska ordinarie personal börja ersättas med vikarier.
Detta har gjort Anders Bond mycket upprörd:
- Kommunen bryter mot alla demokratiska regler.

Som DD har rapporterat är omsorgsnämndens beslut att flytta de boende i demensgruppen Hjalmar till Norden en mycket infekterad fråga. Lika infekterad är även nämndens beslut att flyta ett gruppboende för utvecklingsstörda från Verkstadsgatan till Hjalmargruppens gamla lokaler. Anhöriga har vädjat till politiker samt chefer för vård- och omsorgsförvaltningen att inte genomföra flyttningarna. Anders Bond, ordförande för FUB, har kallat besluten och tillvägagångssättet för en enorm skandal.
Båda besluten har överklagats till Förvaltningsrätten. Och Anders Bond säger att han även begärt inhibition i avvaktan på att Förvaltningsrätten ska ta sitt beslut.
Han säger att beslutet inte hunnit vinna laga kraft då protokollet justerades 4 april och det därefter är tre veckors tid då beslutet kan överklagas. Den tiden går enligt Anders Bond ut på måndag.
Men trots det har vård- och omsorgsförvaltningen tagit beslut om att ändra arbetsschemat för Hjalmargruppen.
- De har börjat byta ut ordinarie personal mot vikarier, säger Anders Bond.
På tisdag kommer den första av den ordinarie personalen att byta arbetsställe och ersättas med en vikarie.
Han säger att det är fullkomligt galet, då de personer som bor i Hjalmargruppen är dementa och har behov av att omges av en kontinuerlig personal. Att personalen nu byts ut innebär att de skulle få byta personal två gånger på kort tid om de tvingas flytta .
- Det strider mot alla medicinska regler, säger han.
Anders Bond säger att kommunens agerande är så fruktansvärt illa mot de dementa och även mot de anhöriga.
- Kontinuitet är grundstenen i vården av dementa personer, säger han.
- Men här agerar man tvärt emot. Jag kan inte undvika att att tolka det som ett ytterst oetiskt sätt att sätta press på de anhöriga som motsatt sig flytten med stöd av det hyreskontrakt med tre månaders uppsägningstid som de boende har.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se


• Faximil public 2 april sid 4-5
FAKTA/Inhibition
Inhibition är ett beslut av en högre instans att inställa verkställighet av en dom eller ett beslut.
Inhibition innebär inte att domen eller beslutet upphävs, enbart att verkställigheten har skjuts upp. Ofta fattas beslut om inhibition om ett beslut har överklagats till högre rätt och det ännu är oklart om det kommer att verkställas efter överprövningen eller inte.