Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen får bakläxa om försörjningsstöd

Smedjebackens kommun får bakläxa i ett beslut om försörjningsstöd som ansökts av en man.

Det är förvaltningsrätten som slår ner på familjenämndens beslut där nämnden hänvisar till en annan kommun för socialbidraget.
Förvaltningsrätten i Falun upphäver nämndens beslut och kräver ny prövning.
Det är en man skriven i en av Smedjebackens mindre byar som sökt socialbidraget. Mannen är folkbokförd i Smedjebacken och arbetslös. Han har varit inskriven hos arbetsförmedlingen i Ludvika men begärt att bli flyttad till annan förmedling i Stockholm i förhoppning att hitta sysselsättning där.

Genom överflyttningen av arbetsförmedling har familje- och utbildningsnämnden avslagit hans ansökan om försörjningsstöd, som numer socialbidrag heter.
Anledningen till att domstolen går emot nämnden, och upphäver, beslutet är att ”en person aldrig kan nekas bistånd i en kommun med beskedet att behovet kan tillgodoses i en annan kommun..”
Såvida det inte är klart vilken kommun som har ansvaret. Kommunen kan aldrig avsluta ett ärende om man inte gjort klart var ansvaret för försörjningsstödet ligger.

Eftersom mannen anser sig vara bosatt i Smedjebackens kommun är Smedjebacken ansvarig ge honom stöd och hjälp han är i behov av konstaterar förvaltningsrätten.
Domstolen konstaterar att mannen inte kan anses vara bosatt någon annanstans än i Smedjebacken. Därmed får nämnden pröva ärendet på nytt och kanske också ta fram plånboken.

Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se