Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen fick rätt i skolskjutsfråga

Rättviks kommun vann mot föräldrarna som ville ha betald skolskjuts när barnet bytte byskola. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

Det var den 28 juni i fjol som samhällsbyggnadsförvaltningen avslog en ansökan om kostnadsfri skolskjuts. Motiveringen var att kostnadsfri skolskjuts bara kan anordnas till den skola som eleven anvisats.

Vid byte av skola var det upp till föräldrarna att betala ur egen ficka. I just detta fall åberopade kommunen organisatoriska eller ekonomiska svårigheter att bevilja skolskjuts, enligt uppgifter i domen.
Föräldrarnas val av skola A istället för skola B motiverades av att skola B ”misslyckats med att ge en trygg och godtagbar arbetsmiljö”. Därför byttes skola och det påpekas att valet inte var frivilligt utan enda utvägen.

Kommunens nej överklagades, men förvaltningsrätten dömde 20 december till kommunens fördel. Det handlade om en så kallad laglighetsprövning.
Kommunens beslut var inte olagligt enligt förvaltningsrättens bedömning. Det påpekas att föräldrarna har laglig rätt till skolskjuts ”endast då det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter”.

Bengt Oldhammer

bengt.oldhammer@daladem.se