Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen försvarar sig innan tv-sändningen

Kommunen såg till att slippa stämpelskatt på en miljon. I tv-programmet Uppdrag granskning säger en pressad kommundirektör att det var LIF som slapp skatten.
– Jag svarade fel, säger Göran Wigert. Kommunen bildade ett eget bolag och gjorde en fastighetsreglering som innebar att vi slapp stämpelskatt. Sedan såldes 90 procent av aktierna i bolaget efter anbudsgivning till Leksands IF.
Göran Wigert har sett programmet två gånger och även om han inte är nöjd med vinkeln så är han egentligen bara upprörd över att han uppfattar att han kallas för lögnare.
Om pantsättningen av aktier som kommunalrådet Ulrika Liljeberg gjorde för säkerhet för ett lån till LIF. Det får man inte göra, enligt kommunallagen. Den jurist Göran Wigert säger att han pratade med minns inte att han fått frågan.
– Jag tar på mig att jag skulle ha kollat bättre, säger Göran Wigert. Men jag vet att jag har pratat med juristen, möjligen har vi missförstått varandra.
Leksands kommun bemöter på sin hemsidan Uppdrag Gransknings slutsatser. Dessutom har kommunen lagt ut en sammanställning av alla ärenden som berört LIF sedan 2003 med länkar till beslutsprotokoll.
På tisdag, 12 mars, ordnar kommunen ett allmänt möte då man är beredd att svara på frågor om det som kommer fram i programmet.

Eva Högkvist