Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen har inte sökt lärarbidrag än

I mars beslutade regeringen att finansiera inrättandet av karriärtjänster för lärare i grund- och gymnasieskolan. I form av bidrag, gavs kommunerna och friskolarna en direkt möjlighet att erbjuda yrkesskickliga lärare att göra karriär inom läraryrket.

Ludvika kommun valde dock att inte ansöka. Regeringen beslutade att avsätta 880 miljoner kronor per år till de nya tjänsterna som förstelärare och lektor. Med den nya modellen för karriärtjänster inom grund- och gymnasieskolan, som regeringen lagt fram, kan en förstelärare i genomsnitt få en löneförhöjning på 5 000 kronor i månaden.

För en lektor rör det sig i genomsnitt om en ökning på 10 000 kronor i månaden, förutsatt att hen arbetar heltid. Hur många tjänster varje kommun kunde söka beror på antalet elever i kommunen. Ludvika kommun valde dock att inte ansöka om bidraget för karriärtjänster, detta kvartal.
– Ansökningstiden för karriärtjänsterna var ganska kort och vi kände att vi ville titta mer på inom vilka ämnen vi ville ha förstelärarna. Vi vill samtidigt se över möjligheterna för att inleda ett samarbete med Högskolan Dalarna. Och koppla samman någon kompetenshöjande utbildning, parallellt med rollen som förstelärare, säger Anna-Lena Andersson, chef för social- och utbildningsförvaltningen.

Christina Samdahl, lokal ordförande för Lärarförbundet, är besviken över att kommunen fattade beslutet om att inte ansöka nu.
– Det är väldigt tråkigt. Det kunde ha fungerat som en sporre för lärare att veta att de kunde få ut något extra för sitt engagemang inom skolan. I dag är det svårt att rekrytera lärare, framför allt i Ludvika där lärarna är väldigt underbetalda. Detta kunde hjälpt rekryteringen av nya lärare. Min förhoppning är att kommunen väljer att ansöka om de här pengarna nästa gång möjligheten dyker upp.

Det är något som förvaltningschef Anna-Lena Andersson utlovar.
– Vi håller på att planera för det just nu. Vi kommer att ansöka för det fjärde kvartalet i år. Jag tror att tjänsterna som förstelärare och lektor skulle höja statusen på läraryrket om det finns större karriärmöjligheter.

Andreas Irebring/DT