Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen hjälper företag spara

”Wattvinsten” är ett projekt som den kommunala energi- och klimatrådgivningen ska driver under hösten. Företag i kommunen erbjuds hjälp att minska kostnaderna för sin energianvändning.

Kommunen vill nu underlätta för företagen att påbörja sitt arbeta för smartare energianvändningen. Under hösten kommer kommunens energi- och klimatrådgivning att ringa upp hundratalet företag i varje kommun och erbjuda rådgivande besök.

– Syftet med projektet är att hjälpa företag att komma i gång med den här typen av tänk, förklarar Mirjam Nykvist, energi- och klimatrådgivare för kommunerna Avesta, Hedemora, Säter, Fagersta och Norberg.

Vid besöket får företaget en översiktlig genom av företagets energianvändning och därefter en enkel rapport med åtgärdsförslag.

– Vi går tittar på företagets totala energianvändning och reder ut var kostnaderna kommer ifrån. Hur man går vidare sen beror lite på vad företaget sysslar med, säger Mirjam Nykvist.

Wattvinsten riktar sig till alla typer av företag utom de minsta och största.

– Fler än tre anställda har vi sagt. De allra största företagen har ofta andra system och kanske någon anställd som jobbar speciellt med den här typen av frågor.

Vissa åtgärder är billiga och betalar sig själv inom ett år. Sedan finns det åtgärder som tar flera år att kunna räkna hem kostnadsmässigt.

– Det kan handla om att skaffa sig kunskap om hur man på företaget styr hur man använder sig av belysning, ventilation, värme och kyla. Det är sådant som är billigt att fixa.

Dyrare åtgärder kan vara att byta ut elmotorer och hur företaget kan återvinna värme.

– Det kan även handla om att titta på energiaspekten och ställa rätt krav när företaget ska göra nya investeringar.

Företagen erbjuds också en så kallad ”Vett och Watt”-utbildning för alla sina anställda.

– Det kan vara ett effektivt sätt för all personal att bli införstådd med företagets energisparplan. Det är också en allmän utbildning om energianvändning.

Energi- och klimatrådgivningen arbetar i vanliga fall mot företag, personer och föreningar.

– Det har varit lite trögt att få med just företagen, men det finns mycket att göra och pengar att tjäna. Med Wattvinsten hoppas vi att företagen får upp ögonen för den här typen av frågor.

Intresserade företag kan själva anmäla intresse genom att höra av sig till kommunens energi- och klimatrådgivare.

Hillevi Mårtensson
hillevi.martensson@dt.se