Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen klar med fiberstrategi

Nu spänner Avesta kommun bågen ytterligare inför visionsåret 2020. Då ska inte bara antalet Avestabor vara många, många fler.

Minst 90 procent av dem ska då också ha möjlighet att ansluta sig till bredband med hög överföringshastighet.

Men redan 2015 ska hälften av alla invånarantalet ha tillgång till eller möjlighet att koppla upp sig på fiber.

AVESTA
– Det är realistiskt. Vi ligger redan i dag bra till i Dalarna. Vi har 37 procents täckning. Regeringens mål är 40 procent per kommun. Det är en för låg målsättning för oss, säger kommunalrådet Lars Isacsson.

Som bevis för sin viljeinriktning beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott vid sitt sammanträde i veckan, att anta en bredbandsstrategi.
Dokumentet ska antas av fullmäktige men de politiska partierna står bakom förslaget.
Men marknadens aktörer har inget större intresse för att etablera sig utanför centralorter. Därför välkomnar kommunledningen de initiativ som nu tas på landsbygden och som därmed tar tillvara möjligheterna till en delvis offentlig finansiering.
För att stötta det arbetet och på så vis främja en snabb utbyggnad föreslås i strategi-dokumentet att en tjänst i form av en bredbandskoordinator tillsätts i Avesta.
Kommunen vill också var aktiv och bistå marknaden i planering och utbyggnad.

Vid nybyggnation i bostads-och industrier ska därför den fiberbaserade IT-infrastrukturen säkerställas. I centrala Avesta finns i dag ett bra stadsnät som ägs av kommunen vilket betyder att flera nätoperatörer kan etablera sig i Avesta.
I övrigt finns bredbands-uppkopplingar – men av varierande kvalitet.
När kommunen för ett antal år sedan var med i den första bredbandsutbyggnaden handlade det då om så kallad ADSL. Men den tekniken byggdes aldrig ut då den inte bedömdes klara av de ökade hastigheter som behövs inom datakommunikation i dag.

För att utveckla kommunen, är det alltså nu av vikt att fiber läggs ner så fort kommunen gör något som kräver att det grävs. Områden med relativt många hushåll och företag kommer att prioriteras liksom där det finns kommunal verksamhet.
Även områden med lokalt engagemang och efterfrågan.
Från kommunens sida ser man givetvis också gärna att det lokala näringslivet ansluter sig till optofibernätet.Kerstin Eriksson