Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen riskerade inte patientsäkerheten

Ludvika kommun lyckades inte med rekryteringen av vikarier för sjuksköterskorna, som upplevde att det medförde patientsäkerhetsrisker. Men Inspektionen för vård och omsorg (IVO) hade inga anmärkningar.

Den lösning som Ludvika kommun valde då man inte lyckades med rekryteringen inför sommaren 2013 var att 28 erfarna undersköterskor fick utökad delegation. Dessutom anställdes tre sjuksköterskeelever som gått ut termin fem som undersköterskor med utökad delegation.

Dessa arbetade tillsammans och under ledning av tjänstgörande sjuksköterska/distriktssköterska.

MAS, medicinskt ansvarig sköterska, gjorde en prioriteringslista som stöd för sjuksköterskorna. Arbetet strukturerades under sommaren så att en representant från arbetsgivaren var delaktig vid den dagliga planeringen.

MAS bedömning inför sommaren var att kommunen hade förutsättningar att bedriva patientsäker verksamhet med kompetent och ansvarstagande personal.

Den 26 juni gjorde IVO en oanmäld inspektion varvid fyra intervjuer genomfördes. Då framkom att alla sjuksköterskor arbetade som resurssköterskor och att ledningen lagt ned mycket tid för att få till an bra planering inför sommaren.

IVO konstaterade att kommunen hade gjort en riskanalys och vidtagit adekvata åtgärder. Därmed är ärendet avslutat.

Frank Elfstedt
frank.elfstedt@dt.se