Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen skickar delegation till VM

På torsdagen inleds skid-VM Italienska Val di Fiemme. Falu kommun skickar 26 personer till mästerskapen.

– Vi ska se och lära av arrangörerna i Italien, säger Dan Nygren, kommundirektör.
Falu kommun skickar 26 personer på en studieresa till skid-VM i Italien. De första är redan på plats i Val di Fiemme där tävlingarna inleds under torsdagen.
Dan Nygren säger att resan ingår i förberedelserna för skid-VM i Falun och att det finns två huvudskäl till varför de åker: Det första är att marknadsföra Falun och skid-VM. Det andra är se och lära av arrangörerna i Italien
– Det är 20 år sedan vi hade VM i Falun, mycket har utvecklats sedan dess. Vi ska ta del av erfarenheter genom studiebesök och föredrag, säger han.
I kommunens delegationen ingår 26 personer. 21 av dem är tjänstemän och personal från kommunägda bolag. Kommunalrådet Jonny Gahnshag (S), oppositionsrådet Mikael Rosén (M) och tre andra politiker följer också med på resan.
Enligt Dan Nygren betalar VM-bolaget resan för fem av personerna. Falu kommun bekostar resan för de övriga.

Vad kostar studieresan för kommunen?
– Vi har kalkylerat att det ska kosta ungefär 300 000 kronor för kommunen, säger Dan Nygren.
Det är inte bara kommunfolk som åker till Val di Fiemme. Totalt kommer ett 80-tal personer från VM-organisationen att besöka mästerskapet.
– Det är viktigt att VM-organisationens medarbetare deltar i studieresan. Detta är enda chansen för oss att se och lära på plats under ett VM, säger Sven von Holst, som leder VM-arbetet i Falun 2015.
VM-arrangörerna har hyrt in sig på ett café i Val di Fiemmes centralort Cavalese. Där har de i dagarna upprättat ”Falun House”.
Det ska fungera som en samlingsplats för faludelegationen. Det är också öppet för besökare som kan ställa frågor om skid-VM i Falun.

Erik Jerdén

VM-bolaget:
Bolaget Skid-VM 2015 i Falun AB ägs till 45 procent av Falu kommun, 45 procent av Svenska Skidförbundet och 10 procent av Svenska Skidspelen.
Bolaget ansvarar bland annat för genomförandet av tävlingarna, boende och transporter under världsmästerskapet i Falun.