Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen som är ett föredöme

Över 94 procent av kommunens anställda arbetar heltid och ingen behöver gå delade turer i Avesta. Det hänger ihop, när Kommunal och kommunen drog i gång heltidsprojektet var det absoluta kravet från Kommunal: Delade turer får inte förekomma.
– Jag är stolt, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S). Det här är vi bra på och det är en riktig jämställdhetsfråga. Det handlar om att kunna leva på sin lön men också om att vara en bra arbetsgivare.

På den socialdemokratiska kongressen kommer Lars Isacsson att berätta om heltidsprojektet i Avesta.
2008 arbetade ett vårdbiträde i Avesta kommun 67 procent och tjänade 13 800 kronor. I dag arbetar hon heltid och tjänar 23 000.
– Det visar att vi drivit rätt frågor, säger Marianne Hirsch, Kommunals ordförande i Avesta.

Avesta utmärker sig. Kommunpolitiker och fackfolk kommer på studiebesök. 2011 hade över 92 procent heltid i Avesta, närmast kom Ludvika med 80,4 procent och Borlänge med 78 procent.
– I botten ligger de borgerligt styrda kommunerna Gagnef, Rättvik, Leksand och Vansbro, med 50 procent och under, konstaterar Lars Isacsson.
Tittar man på heltiderna är det 17 personer som inte vill ha en heltidstjänst, 5,85 procent har sjukersättning och tjänstgöringsgraden ändras inte under sjukskrivningstiden. Alla nya tjänster är heltider.

Det finns ett fåtal som valt att gå delade turer, men Kommunal arbetar för att de ska ändra sig.
Utan delade turer och med bara heltider måste en del arbeta viss tid på andra avdelningar. Kommunals medlemmar gör sina egna scheman.
– Vi har en del logistik att arbeta med, säger Monica Andersson, Kommunal. Vi vill att man ska arbeta inom samma anläggning och inte behöva åka runt. Det är rätt bra i dag, men en del återstår.
Lars Isacsson säger att som politiker och arbetsgivare vill han att de anställda ska få mer delaktighet.
Båda han och Kommunal är också stolta över att Avesta ligger rätt bra till när det gäller bemanning både i äldreomsorgen, skolan och förskolan. Avesta har också barnomsorg dygnet runt.