Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tar över Folkets hus i Falun

Kommunen tar över Folkets hus. I alla fall i ett första skede.
Så ser det ut att bli. 
Beslutet kommer på kommunstyrelsemötet om två veckor.

– Det lutar nog åt det. Men det är inte säkert att kommunen ska vara ägare på lång sikt, säger Jonny Gahnshag S-kommunalråd efter mötet med kommustyrelsens utvecklingsutskott.
Oppositionen har drivit Folkets husfrågan i en rad år. På senare år har avtalet med kommunen om bidraget till Folkets husföreningen varit ettårigt och förlängts ett år i taget. Tidigare var det ett tioårskontrakt.

– Det är inte bra att Folketshusföreningen äger Folkets hus eftersom kommunen bidrar med 5,5 miljoner till föreningen, säger Mikael Rosén M-oppositionsråd.
Samt cirka en miljon i hyresbidrag till teatern och verksamhetsbidrag på runt 800 000 kronor, säger han.
Det finns önskemål både från Kulturskolan om urymme och från Dalateatern om mer plats, säger Gahnshag.
– Vi tänker oss också nya verksamheter där och även att Folkets hus föreningen anordnar olika programpunkter där, som att bio och opera kan fortsätta finnas kvar.
Kommunen kommer troligen att skjuta till pengar men inte på samma sätt och lika mycket till Folkets husföreningen som tidigare.
Avtalet mellan Folkets hus och kommunen om bidraget går ut i juni. Och nu på kommunstyrelsemötet blir det framförallt ett beslut i ägarfrågan.

Kristina Vahlberg