Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tvingas betala nya rondellen

Kommunen satsar fem miljoner kronor på en tredje rondell på riksväg 50.

Den södra infarten till handelsområdet Norra Backa fanns med på den ursprungliga detaljplanen men stoppades sedan Trafikverket och Länsstyrelsen sa nej till medfinansiering.

Nu väljer kommunen att ta kostnaden.
När frågan debatterades i fullmäktige i december rådde konsensus förutom Sverigedemokraterna att en tredje rondell skulle byggas på riksväg 50 i utrymmet mellan Borlänge Energi och värmeverket Bäckelund.
Sverigedemokraterna ville skippa rondellen och föreslog istället att trafiken från från Ludvika skulle slussas in på handelområdet via Ritargatan där trafikljusen står och Norra Backa gatan.

Det har varit ett krav från Ikano på en infart för söderkommande trafik till Ikano 2. Infarten kommer att nå handelsområdet via Bäckelundsgatan.
Problemet är att kommunen får stå för ett allt högre kostnadsåtagande för rondeller. Äldre rondeller i centrum har finansierats av Trafikverket till 80 procent. De gjorde ändringar på rv 50 vid Ikea medfinansierades av Trafikverket till 60 procent.

– Kostnaden för den nya rondellen hamnar helt på kommunens konto, säger Steve Johnson, plan- och byggchef.
Han beräknar kostnaden till cirka 5 miljoner kronor.
— Rondellen är nödvändig för ett smidigt trafikflöde till Ikano 2, säger han. Norra Backa gatan är avsedd för godstransporter till Ikea och övriga butiker.
Nu ska detaljplanen på nytt fastställas i fullmäktige. Går det som politikerna vill kan bygget av rondellen vara i gång i höst.


Hans Dahqvist