Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen utredde inte företaget kommunalrådet var anställd i trots misstanke om brott

Efter VM-skandalen sa kommunrevisorerna att de skulle vända på varje sten.
Men de valde att inte granska köpen från företaget där kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) var anställd trots misstankar om lagbrott.
– Alla synes överens om att byggledningstjänsterna hanterats felaktigt, skriver Leif Bergh (M), Kommunrevisionen.
LÄS ÄVEN:

Kommunen och VM-bolaget bröt mot det egna huvudavtalet


Gahnshag kritisk mot kommunrevisionen

Innan skid-VM avslöjade P4 Dalarna flera tveksamheter kring VM-bolagets inköp inför mästerskapet. Det ledde till att kommunrevisionen startade en utredning som nu är klar.

Några av köpen som togs upp i SR:s granskning var köp från konsultföretaget Vectura. När arenan på Lugnet rustades upp köpte VM-bolaget byggledningstjänster av Vectura för flera miljoner kronor och skickade sedan fakturorna till kommunen som betalade dem. Kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) var vid tiden tjänstledig från företaget.

Affären har tidigare dömts ut av upphandlingsexperten Andrea Sundstrand som ett solklart brott mot lagen om offentlig upphandling (LOU). Kommunrevisionen har alltså valt att inte granska köpen närmare men ordföranden Leif Bergh skriver i ett mejl att: "Av rapporten framgår att det kan finnas enskilda transaktioner som kan innebära att kommunen genom VM-bolaget brutit mot LOU. Byggtjänsterna kan vara en sådan transaktion."

Varför har ni då valt att inte granska köpen från Vectura?

"Skulle naturligtvis ha kunnat skriva om byggledningstjänsterna men vi valde att titta på helheten inte minst därför att alla synes överens om att byggledningstjänsterna hanterats felaktigt. Även om byggtjänsterna upphandlats på ett felaktigt sätt är det dels så långt bak i tiden att reglerna om sanktioner i enlighet med LOU inte kan tillämpas, dels en kostnad som kommunen förmodligen skulle stå för varför vi nöjt oss med att flagga för att det kan finnas enskilda transaktioner där reglerna i LOU frångåtts", skriver Leif Bergh.

Det gäller ett stort antal fakturor till ett sammanlagt värde av flera miljoner kronor. Vid tillfället för köpen var dessutom Jonny Gahnshag kommunstyrelses ordförande, styrelseledamot i VM-bolaget och anställd av Vectura. Innebär inte det att det blir extra viktigt att gå till botten med vad som hänt?

– Det är en uppgift som har gått förbi mig att han fortfarande är anställd och är tjänstledig.

Det framgår i radioinslagen som var orsaken till att ni startade granskningen. När du intervjuades i P4 i samband med att ni aviserade granskningen sa du också att du kände till det.

– Jag kommer inte ihåg det. Min uppfattning har varit att han inte var anställd då, utan för en fem sex år sedan.

När du nu vet hur det ligger till, kan det bli aktuellt att kommunrevisionen vidtar några ytterligare åtgärder?

– Den 13:e har vi vårt nästa revisionsmöte då kommer jag ta upp det här. Så får vi ta ställning till om det har någon betydelse i den här upphandlingen.

LÄS ÄVEN:

Kommunen och VM-bolaget bröt mot det egna huvudavtalet

Gahnshag kritisk mot kommunrevisionen