Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Kommunen väljer VM före de unga”

Ishallsrenoveringen på Lugnet har i stort sett stått still sedan juni, endast lite spackling i omklädningsrummen har pågått sedan dess och nu jäser det hos Falu IF.
– Falu kommun låter tre veckors skid-VM gå före kommunens egna ungdomar, säger FIF-ordföranden Jörgen Lundberg.

Annons

– De har fortfarande inte ens presenterat en ritning över ishallens ombyggnad. Det är skrattretande, dessutom i en kommun som profilerar sig på idrott och hälsa. Stor heder och respekt till alla de ledare, föräldrar och aktiva som hänger i trots de rekordusla förutsättningarna. Det vittnar om styrkan i hockeyengagemanget.
– När vi pratar med kommunen känns det jättebra, men sedan händer ingenting och det känns i stället som vi är motarbetade. Känslan är när det gäller skidåkning går allting fort, men att hockeyn bollas mellan kommunen och Lufab och ingenting händer, säger Jörgen Lundberg.

Falu IF menar också att den ”fiaskoartade ishallsrenoveringen” raserar klubbens ekonomi och att kommunen sagt nej till den plasthall som föreningen erbjöd Falu kommun för en fjärdedel av verklig kostnad.
I höstas erbjöd sig föreningens samarbetspartner Hagströmska gymnasiet att bygga och leasa ut en plasthall. Kommunen sa nej.

För tre veckor sedan presenterade Falu IF ett eget förslag. I samarbete med Halltec och genom eget arbete och sponsorer erbjöd Falu IF kommunen en komplett plasthall med avfuktare och VA-anslutna omklädningsrum med åtta duschar till en månadskostnad av 28 000 kronor och en engångsinvestering på 600 000 kronor.
Total kostnad fördelad på fem år skulle enligt föreningen bli 2 280 000 kronor.
– Om kommunen skulle handla upp samma anläggning hade kostnaden blivit över 8 miljoner. Dessutom skulle den där investeringen spara en rejäl summa för det pågående renoveringsprojektet eftersom man där måste investera i dyra hyror av omklädningsrum som man här hade fått på köpet, säger Jörgen Lundberg.

– Falu kommun har aldrig någonsin stått inför en fritidsinvestering som skulle ha gett så mycket aktivitet för en sådan liten peng.
– Vi förstår naturligtvis att den kommunala ekonomin är ansträngd och att det finns mer trängande behov än att bygga hockeyhallar. Men vårt önskemål ska inte ställas mot kommunala kärnverksamheter. Våra behov ska prövas mot investeringarna i Lugnet och då blir beslutet fullkomligt oacceptabelt när betydligt större summor slarvats bort i ishallsprojektetet.
– Och det är ren skandal att de pengar som man nu gnetar in på en budget-renovering av ishallen inte går till Faluns ungdomar, utan till skid-VM, säger Jörgen Lundberg.
Lundberg pekar också på hur ishallssituationen ser ut i övriga Dalarna där han ger exempel på Hedemora och Avesta som är mindre kommuner än Falun, men ändå har två hallar vardera. I Gävle med 76 000 invånare har de sju ishallar och en åttonde håller på att projekteras.
– Vid saneringen av ishallen på Lugnet hade de som jobbade åt Ocab skyddsdräkt och mask, i den miljön ska våra ungdomar träna.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se