Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunerna blir arbetsförmedlingar

Första juli ändras socialtjänstlagen så att kommunerna ska anvisa praktik eller arbete åt den som har socialbidrag.
– Vi får ta över arbete som egentligen är arbetsförmedlingens, säger omsorgsstyrelsens ordförande Wojje Nedzewicz (MP).

Omsorgsstyrelsen i Avesta är bekymrad över de nya arbetsuppgifterna. I den nya socialtjänstlagen finns bland annat en bestämmelse att den som har försörjningsstöd inte behöver räkna in 25 procent av sina arbetsinkomster. Idén är att uppmuntra biståndsmottagare till egen försörjning.
– Det finns vissa positiva inslag i de nya bestämmelserna, säger Wojje Nedzewicz. Men kommunerna får inga extra resurser för merarbetet.

Han ser också ett gränsdragningsproblem gentemot arbetsförmedlingen.
När den som får bistånd inte ska behöva räkna 25 procent av inkomsten måste kommunen granska och räkna arbetstimmar. Reglerna kan också innebära att det blir dyrare för kommunen.
Största bekymret är formuleringen att kommunen ska hjälpa och stödja biståndsmottagaren genom att anvisa en praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet.
– Det är arbetsmarknadsåtgärder som hittills varit arbetsförmedlingens ansvar, säger Nedzewicz.

Tf socialchefen Carina Johansson konstaterar att det är oerhört viktigt att det handlar om meningsful sysselsättningen som leder någonstans. Från regeringens sida har det talats om jobbsökeri.
– Det finns risk för att det blir en parallell verksamhet till arbetsförmedlingen, säger Wojje Nedzewicz. Det känns som panikåtgärder från regeringen, det har inte funnits någon dialog.
Avesta kommun har i dag 305 hushåll som får försörjningsstöd. Den siffran brukar öka till hösten då ungdomar som inte fått arbete eller gått vidare till högre studier tillkommer.
– Vi har inte regeringen på vår lista för försörjningsstöd, säger Wojje Nedzewicz. Men nu får vi ta över statens kostnader.
I höst ska omsorgsförvaltningen sätta sig ned med arbetsförmedlingen och diskutera fram en gemensam väg.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se