Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunfolk utbildades om vilket ansvar de har

Kommunens politiker och tjänstemän deltog i en gemensam utbildningsdag i Folkets hus.

– Det handlar om vad man som förtroendevald har för ansvar, till exempel när en åldring ska duschas eller när ett barn mobbas, säger Axel Danielsson.

Han var inbjuden för att leda utbildningsdagen. Han gick först igenom hur det är tänkt att en kommun ska styras utifrån lagar och förordningar.
– När man gått igenom den verktygslådan så använder man de verktygen. Alla måste veta vad som gäller så att alla går i takt, säger Axel Danielsson.
Inbjudare till utbildningen var kommunchefen Stefan Lundqvist, kommunalrådet Abbe Ronsten (S) och socialnämndens ordförande Iris Carlsson-Rustas (S).

En del av bakgrunden är att Säters kommun genomfört en omorganisation och fått en ny förvaltning, samhällsbyggnadsförvaltningen. Den är hopslagen av tidigare miljö- och byggförvaltningen och funktioner inom fastighetskontoret, kostförvaltningen, gatukontoret, städenheten och VA/renhållningen som tidigare legat under kommunstyrelsen.
– Den största förändringen är att kommunstyrelsen inte ska gå in så mycket i detaljfrågor utan lyfta blicken och se mer på helheten, säger Stefan Lundqvist.
Om detta finns en politisk enighet, tycker Axel Danielsson, som intervjuat ledande politiker och tjänstemän.
– Man är beredd att ta till sig ett nytt ledarskapsperspektiv och inte gå in i småärenden. Då måste man fylla det vakuumet och se hur de större frågorna kommer in i sammanträdesrummen.
– Det mest slående i Säter är att politikerna är samstämmiga, även över blockgränsen, om att verksamheten är av hyfsad kvalitet, säger han.

En del mindre kommuner har en betydligt värre situation än Säter, konstaterar han. Många ser sammanslagningar av kommuner som enda utvägen.
– Men här har man bestämt sig för att finnas kvar och nå upp till 12000 invånare. Och varenda skattekrona ska få upplevd effekt hos invånarna.
Utbildningsdagen är en kick-off och inget krismöte, understryker kommunchefen Stefan Lundqvist.
– Vi har ett bra läge och ska bli bättre, säger han.


Sylvia
Kjellberg
sylvia.kjellberg
@daladem.se