Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kommunjägare" Jonny Jones: - Vi hoppas få dem mer skygga

Annons


Rättviks kommun har inlett jakten på kanadagäss.
"Kommunjägare" Jonny Jones fick med sig en gås hem på onsdagen.
- Förhoppningsvis kan vi få gässen mer skygga så att de inte kommer hit längre, säger han sedan han skjutit en vid Siljan där DD möter honom strax därefter.

Kanadagäss har under våren och sommaren varit ett stort problem i Rättvik.
Många har mer eller mindre invaderat badstrandsområdet och förorenat bland annat gräsmattorna både på Helsingland och intill Långbryggan.
Få badande har synts till där fastän det varit soliga och varma dagar.

Problem

Flera har hört av sig både till DD och till kommunen och frågat sig varför inte kommunen gör något åt det som många upplever som sanitära problem
I medborgarförslag till kommunen tyckte en "hemvändare" att det viktigaste för att göra Rättvik attraktivt är att skjuta bort kanadagässen.
Förra kommunalrådet Jonny Jones berättar att kommunen haft förhoppningar om att göra något åt det hela tidigare.

Tillståndsfråga

- Problemet har varit att vi inte haft tillstånd att skjuta. Vi fick det från polisen för nån dag sedan, säger han.
Kommunen hade tillstånd för skyddsjakt inom detaljplanerat område även tidigare men på grund av ny organisation på miljökontoret krävdes ett nytt enligt Jonny Jones.
Han är idag en av fem med titeln kommunjägare. Men att jaga kanadagäss är inte så enkelt som det kan tyckas menar Jonny Jones.
- Det är svårt. Du måste vara noggrann med hur du siktar och skjuter.

Bajset ska bort

Sedan han skjutit en gås på Helsingland på onsdagen tog andra kanadagäss sin tillflykt längre ut i Siljan.
Jonny Jones berättar att det nu görs in insats innan Classic Car Week för att skjuta bort en del kanadagäss och kanske få dem inte besöka strandområdet.
Vad tänker kommunen göra åt alt bajs?
- Det måste vi ta rätt på nu. Jag har försökt att få nåt gjort åt det tidigare men det har inte varit så lätt, säger Jonny Jones, innan han tog med sig en kanadagås hem.

HANS BLOOM
023-476 47
hans.bloom@daladem.se