Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunledning och miljökontoret anser det oacceptabel

Annons


Boende som är grannar med ett av sommar-Moras näringsställen har lidit sedan några veckor tillbaka - av av högt oljud från ett näraliggande disco, Strandrestaurangen.
Nu får de stöd från en representant för fastighetsägaren:
- Det är oacceptabelt, meddelas såväl den högsta kommunledningen som miljökontoret.

Tidigare i sommar har en del hyresgäster klagat hos Mora och Orsa kommuners gemensamma miljönämnd. Det har efterlysts mätningar för att utröna hur höga ljudnivåerna, inomhus i boendes lägenheter i grannskapet, egentligen är. >

Komplicerat

- Det är komplicerat att mäta ljudet. Det får exempelvis inte vara så mycket som ett luftfönster öppet i så fall blir det missvisande, säger Camilla Björck, chef vid miljöförvaltningen.
Enligt vad Dala-Demokraten erfar har mätningar inte gjorts i någon av de klagandes bostad.
Faktum kvarstår trots allt, att Strandrestaurangen i vid kajen intill Saxviken i centrala Mora utgjort ett stort problem för flera boende i lägenheter i närheten.
Nu har även en representant för fastighetsägaren kontaktat de högsta ansvariga inom bland annat Mora kommun.
Fastighetsägaren anser inte att det är acceptabelt med så höga ljudnivåer från Strandrestaurangens discokvällar, eller när det varit artistuppträdanden, som varit fallet två dagar varje vecka under sommaren.
- Det har till och med gått så långt att det finns hyresgäster som överväger att flytta. Det är ett tiotal hyresgäster som vänt sig till oss, säger fastigetsägarrepresentanten, som inte vill skylta med namn.

Hellre morafestival

Även tidigare år har det funnits synpunkter på ljudnivåerna i området i samband med arrangemang som Hela Mora Surrar och Morafestivalen.
- Samtidigt är det kanske sådant >man får ta när man bor centralt, säger fastighetsägarens representant. Det finns både för och nackdelar med att bo i centrum.
En av de boende i grannskapet säger till DD:
- Mycket hellre Morafestivalen än som det varit i sommar. Under Morafestivalen visste vi att det var livat i tre-fyra dagar, sedan var det över. Som det varit i sommar är inte acceptabelt, det har väldigt livat fredag-lördag varje vecka sedan början av juni.
DD sökte på måndagen, utan framgång, företrädare för restaurangen.
ERIC SALOMONSSON
023-476 82 / 070-608 18 00
eric.salomonsson@daladem.se