Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunpolis - ett drömjobb för Thomas Nordström

– Jag nappade direkt, säger Thomas Nordström. Han sökte och fick tjänsten som kommunpolis för Avesta och Hedemora.

Det som lockade Thomas Nordström var att det handlade om ett helt nytt jobb men stora möjligheter att själv utforma sättet att arbeta. Han och hans kollegor i Dalarna träffas regelbundet och utbyter erfarenheter.

Som kommunpolis ska han driva polisens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i samverkan med kommunen, lokalt näringsliv och andra. Han ska arbetare närmare medborgarna. Han ska driva grannsamverkan

– Jag ser samverkan och medborgarlöften som viktigast. Medborgarlöften handlar om att lyssna in, i stället för att informera om vilka åtgärder som ska hantera lokala problem, öka trygghet och minska brottsligheten. säger Thomas Nordström.

Avesta var först i Dalarna med ett medborgarlöfte undertecknade av polisen och kommunen. På önskemål av Avestaborna lovade polisen ökad närvor i området kring Ponsbach väg i Krylbo, ett område som upplevdes som otryggt och ökad synlig patrullering i Avesta centrum. Kommunen lovade trygghetsskapade åtgärder och att medverka vid en trygghetsvandring vid Ponsbachs väg. Trygghetsvandringen genomförs den 29 april. Då är det meningen att man ska identifiera miljöer som känns otrygga och hur de ska åtgärdas.

Huvudsyftet med medborgarlöftena är att skapa trygghet.

Statistiken visar att det fungerar. Polisen syns i centrum och i området kring Ponsbachs väg görs många fler ingripanden som gjort på initiativ av polis. Det visar ökade antalet anmälningar av trafikbrott och narkotikabrott.

Thomas Nordström tycker att han har fördelar av att vara uppvuxen i Avesta och också av att ha arbetat som polis i yttre tjänst i Hedemora.

Redan som liten hade han en dröm om att bli polis.

– Det utvecklade sig till att vara ett lockade yrke. Jag trivs med mänskliga möten. Jag läste faktiskt ett tag på socialhögskolan och det har jag haft nytta av som polis.

Thomas Nordgren har regelbundna kontakter med sina kontaktpersoner på kommunen. Han deltar i möten och träffar av olika slag.

– Jag har träffat flera grupper med nya svenskar och det är väldigt givande, säger Thomas Nordström. Jag berättar lite om de svenska rättsreglerna.

Inte minst handlar det om att berätta hur den svenska polisen fungerar, att den inte är korrumperad, som i många andra länder.

Han gillar också att besöka skolor och den här dagen är han inboka för ett möte med PRO.

– Det handlar om att hjälp till, att utbyta erfarenheter och lyssna, säger Thomas Nordström.

När den nya polisorganisationen sjösattes gillade han planerna på kommunpoliser.

– Jag trivs superbra det är ett kul jobb. Jag har verkligen hittat rätt, säger Thomas Nordström. Jag ser ljus på framtiden, även om det är tufft i dag med den nya organisationen, säger Thomas Nordström. Det finns många bra delar, men det gäller att det ska finnas resurser.