Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunstöd till LIF

Borgen för ett lån till betongplattor, maximalt 8 miljoner och 2,5 miljoner extra per år i hyra för arenan, förutsatt att herrarna inte går upp i elitserien. Det blev beslutet.Socialdemokraterna var med på borgen men inte hyreshöjningen.

Annons

Ulrika Liljeberg räknade upp all fritidsverksamhet och idrottsanläggningar som kommunen satsar och satsat på. Hon påpekade att kommunen inte har någon ishall, det ägs av LIF och kommunen i dag hyr istid för drygt 4,5 miljoner kronor per år.Hon fick svar från Eric Böwes (MP) att skälet till att kommunen inte har någon ishall var att den såldes till Leksands IF för en krona.– LIF riskerar gå i konkurs,sa Ulrika Liljeberg. En borgen på 25 miljoner är för stor risk.Jörgen Winter (Bygdepartiet) tyckte att beslutet redan var fattat men varnade för att kommunen riskerar att få betala 8 miljoner om inte LIF lyckas ordna upp sin ekonomi.

Alla politiker som tog plats i talarstolen förklarade att de hoppades att Leksands IF skulle klara sin kris och finnas kvar.

– Men jag tycker inte att de ska göras på våra skolors befolkning, sa Eric Böwes (MP). Det handlar om kommunens pengar.Han poängterade också att om Leksands IF går i konkurs är det bankerna som tar över arenan och att kommunen kan säga nej till att ta över den. Han sa nej till den nya hyran och även till borgen för betongplattor.– LIF säger att man inte har råd att satsa på damlaget, de ska bära sina egna kostnader. Ja, snälla LIF, bär era egna kostnader, sa Eric Böwes.

Anne-Lie Stenberg (M) var kritisk mot LIF.– LIF kommer otroligt sent, nästan som om de mörkar, sa Anne-Lie Stenberg. De kommer fem i tolv och begär borgen. Det har varit lite för enkelt att komma till kommunen och kräva hjälp.Ulrika Liljeberg (C) förklarade att skulle det trots allt bli en konkurs för LIF behöver inte kommunen betala några hyror och investeringen i betongplattor behövs i vilket fall som helst.– Det känns lite som om LIF varit Svarte Petter, sa Ulrika Liljeberg. Det fungerar inte om alla sitter och håller korten. Kommunen tar en del. Vårt villkor är att alla, finansiärer, banker, sponsorer och medlemmar lägger fram sina kort och tar sin del.

Socialdemokraterna sa ja till borgen för betongplattan men inte till ökad hyra.Kommundirektör Göran Wigert, som skött förhandlingarna för kommunen förklarade att Lek-sands IF redan skulle ha varit i konkurs om inte privata sponsorer och bankerna agerat för att lösa den akuta bristen på pengar.Eric Böwes och andra ifrågasatt om kommunen verkligen får stödja ett privat bolag på detta vis. Svaret han fick var att kommunen stödjer föreningen Leksands IF.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se