Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunstyrelsen har det slutliga avgörandet

Ja till vattenskoter i hela Rättviks kommun. Det föreslår Victor Hård av Segerstad i ett medborgarförslag.
Nej säger kommunen. Det finns inga som helst lämpliga områden för sådan vattentrafik.

Medborgarförslaget är positivt till vattenskoter och dessa farkoster framhålls som tystare än båtar, bensinsnåla och utan propeller. Jämförelse görs med lagliga så kallade jetbåtar. Förslagsställaren menar att vattenskoteråkning blir ett allt vanligare familjenöje och att många åkare är vuxna personer.

Utredning

Samhällsbyggnadsförvaltningen har tittat närmare på förslaget och kommenterat det i ett tre sidor långt svar. Birgitta Johanson, kommunarkitekt, och Elisabeth Rooth Eriksson, förvaltningschef, ser många nackdelar och problem med vattenskotertrafik.
Inte minst kan det upplevas som störande och orsaka risk för påkörning vid badplatser. Skador kan även uppstå på växt- och djurliv. Fiskeverksamhet kan också påverkas osv.

Vissa kriterier

Lämpliga skoterområden ska uppfylla vissa kriterier, bland annat får de inte ligga i områden som är viktiga för friluftsliv, natur och kultur. Vid en närmare granskning kommer samhällsbyggnadsförvaltningen fram till att alla vatten i Rättvik är värdefulla ur dessa aspekter.
Slutsats:
- Rättviks kommun saknar lämpliga områden för vattenskoteråkning som uppfyller kriterierna i förordningen om användning av vattenskoter. Om lagstiftningen ändras bör en ny översyn av lämpliga områden för vattenskoteråkning i kommunen göras, skriver Johanson och Rooth Eriksson.
Kommunstyrelsens allmänna utskott håller med, även om Björn Guström tyckte nej-förslaget var lite för kategoriskt.
- Han föreslog att man kunde ha ett område på Siljan där åkning var tillåtet, kommenterar Annette Riesbeck.
Men så blev det inte. Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen.

BENGT OLDHAMMER
023-476 47 / 070-631 28 47
bengt.oldhammer@daladem.se