Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompakt motstånd mot nytt industriområde

Falu kommun har planer på att bygga ut industriområdet på Ingarvet och i går var det samrådsmöte mellan kommunrepresentanter och de boende i området.
– De här planerna är ett uttryck för maktens arrogans, tyckte en av de boende.

Falu kommun föreslår att en ny detaljplan ska upprättas för en utökning av Ingarvets industriområde, norr om nuvarande industriområde och väster om Ingarvsvägen. Planområdet är i huvudsak inte tidigare planlagt.
Redan den 13 juni hade kommunen ett samrådsmöte i den här frågan, men det mötet blev inte lika välbesökt och de boende krävde ytterligare ett möte där det i går blev en betydligt större uppslutning.
Skälet till kommunens planer är att det finns en stor efterfrågan på nya industritomter och då framför allt på Ingarvet.
– Bygg först på alla tomma områden som finns i dag på Ingarvet, hellre än att planera ett helt nytt område. Exempelvis på Rissgårdsvägen går det att planera en hel del nya tomter, säger en boende.
En annan åhörare var besviken över kommunens ändrade inställning.
– När jag flyttade till Falun blev jag av kommunen rekommenderad att bosätta mig i Slätta eller Varggården, ett naturskönt område med tillgång till rekreation i närområdet. Nu väljer man att bygga ut industriområdet i stället, det är definitivt inget jag hade räknat med, säger han.

Det som kanske förvånar mest är att det var väldigt få boende från det nya Slättaskogen på mötet. På sin höjd ett tiotal och det är därifrån kanske kritiken borde vara som störst. Först bygga hus för flera miljoner och precis när man flyttat in så planeras ett industriområde inpå stugknuten. Vid västlig vind så förstärks både buller och lukter.
Men kritiken kom främst från de äldre som bott i många år i Slätta och Varggården.
Och störst kritik riktades mot den redan ansträngda trafikmiljön i området och inte lär det bli bättre med ett helt nytt industriområde.
– Trafiken är en svag punkt i det här och att den upplevs akut, erkänner Miljöpartiets Birgitta Pettersson-Frank, som sitter i byggnadsnämnden.
– Det kommer att bli en enorm trafikökning genom Slätta, på en väg som redan inte klarar av befintlig trafik, sa en boende
– En avsevärd försämring av närmiljön, sa en annan besviken åhörare.
Hur som helst, så fick kommunrepresentanterna en hel del synpunkter att ta med sig. Hur det sedan blir med genomförandet av det nya industriområdet återstår att se.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se