Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koncentrera till Borlänge istället

Högskolan ska utreda en flytt till Falun. Det meddelades i torsdags. I årtionden sedan starten har Högskolan Dalarna varit tudelad med verksamhet i Falun och Borlänge.

Verksamheten har fungerat bra den tiden och samarbeten har startats med lokalsamhället, kommuner och andra. Det hade kanske inte förekommit om Högskolan Dalarna legat på bara ett ställe, exempelvis i Falun. Det vore synd att bryta upp dessa fungerande samarbeten med en flytt till Falun.

För det är en koncentration till Falun som ska utredas. Kontrakt på lokaler i Borlänge måste sägas upp senast om något år om uppsägning från högskolans sida ska ske. Det föranleder att en utredning startas nu.

Eftersom argumenten är svaga för en koncentration, det är oklart om det ens blir billigare de närmaste fem till tio åren eftersom en flytt medför störningar i verksamheten, både utbildning och forskning. Såväl en utredning med dess oklarheter och själva flytten och uppbyggnation på nytt ställe av verksamhet tar tid och kraft i anspråk.

Men om en koncentration ska utredas, och kanske ske, kan en sådan lika gärna göras till Borlänge. De lokaler som finns i Falun kan avvecklas och utrymmas för högskolans del. Att ett nytt bibliotek byggts spelar ingen roll. De lokalerna kan användas av andra.

Exempelvis landstinget är antagligen inne i en process av koncentrering likt högskolan. Om inte ett nytt storsjukhus byggs mellan Falun och Borlänge är det nuvarande lasarettet i Falun som kommer att bli det enda i Dalarna så småningom, eller ett av två (Mora är det andra). Lasarettet och landstinget skulle kunna ta över högskolans lokaler i Falun.

Om man räknar bort sjukhuset i Säter har Dalarna fem sjukhus. Redan är en avlövning på gång i Ludvika och Avesta, men även i Borlänge och i viss mån i Mora. I ett län med knappt 280 000 invånare och knappt 30 000 kvadratkilometer är det i längden svårt att se att mer än högst två sjukhus kan finnas kvar.

Om blicken lyfts från Dalarna har Jämtlands län, med nästan 50 000 kvadratkilometer i yta, bara ett sjukhus: i Östersund. Många i det länet har över tio mil till akuten och BB.

I Västerbottens län med 55 000 kvadratkilometer och 260 000 invånare finns bara tre lasarett: i Umeå, Skellefteå och Lycksele. Många har mer än tio mil till Lycksele och flera tiotal mil till specialisterna i Umeå.

Medierna i Dalarna har sina centralredaktioner i Falun. Det är bra om inte allt koncentreras till Falun. Ska högskolan koncentreras till en ort måste en koncentration till Borlänge utredas.

Tidigare ledare om Högskolan Dalarna:

Var kvar i både Falun och Borlänge