Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kondomerna blir också gratis

Tidigare i sommar blev det klart att preventivmedel skulle subventioneras för unga, under 26 år i Dalarna. Då gällde det preventivmedel för tjejer, så som p-piller och spiral. Nu har det beslutats att kondomer ska bli gratis för alla under 26 år i länet.

DD kunde tidigare i somras meddela att preventivmedel, såsom p-piller, p-stav och spiral, skulle subventioneras för ungdomar i dalarna. Man har tidigare diskuterat om att kondomer skulle bli gratis för ungdomar i Dalarna, då det är det enda preventivmedlet som motverkar könssjukdomar.
– Kondom är det enda preventivmedlet som killar kan använda och vi kan bli bättre på att använda kondomer i Sverige, sa Karin Larsson, barnmorska på ungdomsmottagningen i Falun, till DD tidigare i sommar.

Nu står det alltså klart. Kondomer ska bli gratis för ungdomar i dalarna. I måndags tog landstingsstyrelsens arbetsutskott i Dalarna ett beslut om att ytterligare subventionera preventivmedel, då stod kondomfrågan på agendan.
– Det slutgiltiga beslutet lyder att både hormonella och ickehormonella preventivmedel ska subventioneras. P-piller och dylikt kommer fortfarande ha en kostnad, men kondomer kommer bli helt gratis. Det är roligt och bra att sådana här beslut tas, vi har märkt att aborttalet ökat och att könssjukdomar blir vanligare i länet. Det här är ett beslut i förebyggande syfte, säger Ann-Catrin Lofvars (MP), ledamot i landstingsstyrelsen.

En förebild och delvis orsak till beslutet om gratis kondomer och subventionerade preventivbilder är Norrbottens län. De införde gratis preventivmedel för ungdomar och har fått mycket berömmelse för det. Man har även bevisat att aborter i Norrbottens län har minskat i och med beslutet om gratis preventivmedel.
– Ära den som äras bör! Norrbotten var en föregångare i den här frågan, vi hoppas på att vi får liknande resultat. Vi måste få en förbättring angående aborter och könssjukdomar i vårt län, och det är väldigt betydelsefullt att det här beslutet har tagits, säger Ann- Catrin Lofvars (MP).

Nu ska kommunerna ta emot erbjudandet från landstinget, och hur de behandlar subventioneringen är upp till dem.
– Vi erbjuder detta nu till kommunerna i dalarna, och sedan får vi se hur det kommunerna hanterar det. Vi har lagt en grund för att det ska bli en förbättring inom ämnet, då vi sett att det har behövts. Men nu ligger det i kommunernas händer att erbjuda det vidare till enskilda individer. Jag tror att det kommer bemötas väldigt positivt från ungdomarna, säger Ann-Catrin Lofvars (MP), ledamot i landstingsstyrelsen.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se