Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkursförvaltaren planerar återstart

Uppgången i konjunkturen ger Zakrisdalsverkens en ny chans. Det anser konkursförvaltaren Anders Olsson som planerar för återstart under hösten.
- Jag tycker det gått framåt sen före semestern.

När en återstart kan bli är osäkert.
- Produktionen har skruvats ned under 1,5 år. När man ska börja skruva upp den måste man försiktigt bemanna maskin efter maskin.
Tills vidare tillverkar en handfull anställda balk åt det italienska lastbilsföretaget Iveco. Men Olsson hoppas även på kunder som Volvo. Behoven har ökat hos flera stora industrier, påpekar han.

"Tagits på sängen"

- De flesta tillverkare har tagits på sängen av att konjunkturen vänt så snabbt. Vi har maskinerna och kompetensen. Vi har hållit emot att skrota maskinerna och kan tillverka åt Volvo, ABB och Scania som är hjärtligt välkommen, säger han.
I början av augusti kom beskedet att Zakrisdalsverken stänger. En intressent som förhandlade med Scania, Bharat Fource, drog sig ur före semestern. Scania hämtade fixturerna som sitter i maskinerna där det gjutna godset stoppas in. Men maskinerna, som ägs av Den danske bank, står kvar och konkursförvaltaren har fått nytt hopp.
- Det finns säkert intresse. Vi försöker hitta kunder, säger han.

Försöken sprack

Anders Olsson tog som konkursförvaltare över driften av företaget i februari. Fram till semestern pågick produktionen åt Scania. Men försöken att hitta en ny ägare till Zakrisdalsverken sprack alltså.
Kenneth Malmqvist, friställd klubbordförande för Metall, vet inte riktigt hur han ska ställa sig till de nya uppgifterna.
- Balk sysselsätter inte många personer. Men de har lite större planer. Konkursförvaltaren har något som han inte talar om riktigt. Men jag vet inte om det kan bli samma omfattning. Vi vet inte så mycket mer, säger han.

SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se