Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsert på nationaldagen ska ge överskott

Lugnetkyrkan vill ge tiggare tak över huvudet. En konsert ska ge ett överskott som ska gå till ett natthärbärge. 
– Vi vill att tiggare och hemlösa ska behandlas värdigt, säger Magnus Davidsson, pastor i Lugnetkyrkan. 

Annons

Lördag den 6 juni satsar Lugnetkyrkan i samarbete med flera andra kyrkor på en konsert som ska ge pengar till ett natthärbärge för EU-migranter eller tiggare. 

Samuel Ljungblahd, en av Sveriges främsta soul- och gospelsångare, intar Lugnetkyrkan tillsammans med Lugnet Gospel Choir. Tillsammans med Samuel denna kväll finns ett tiomannaband och vid Hammondorgeln sitter Pierre Swärd.

– Konserten har varit planerad sedan tidigare men det har inte funnits någon idé om ett mervärde, nu har vi hittat det. Allt ekonomiskt överskott från denna konsert går direkt till detta tänkta boende, säger Magnus Davidsson.

En grupp med fastighetsägare, representanter från Falu Kommun och från de olika kyrkorna (Falu Kristna Råd) har träffats och diskuterat hur de på bästa sätt kan hjälpa EU-migranterna till hösten.

– Vi hoppas få klart med något till hösten och vintern då det ju behövs som mest, säger Davidsson. 

Det är mycket som ska lösas. 

– Förutom pengar så ska vi hitta en lokal som står tom, men det bör det finnas. Vi hoppas kommunen kan hjälpa på något vis. Vi från kyrkorna är tänkta att sköta boendet, såsom låsning och öppning och att möta människorna med värdighet, säger Magnus Davidsson. 

Tanken är att arbetet på natthärbärget ska ske ideellt. Falu Kristna Råd har bland annat varit i Örebro och studerat deras arbete med natthärbärge. I Falun finns ingen stadsmission så därför går kyrkorna ihop och försöker tillsätta en projektledare på deltid kommande säsong. 

Pengar till detta behövs. Men redan nu är mycket på gång. Bland annat har de fått möbler som blivit över från VM till skänks. 

Förutom att arbeta med att få till ett natthärbärge så hjälper man folk på plats i Sofia, Bulgarien. De flesta tiggare som kommer till Falun är från Bulgarien. Samarbetet med de på plats i Sofia sker med organisationen Hjärta till hjärta. 

EU-migranter som kommer hit och sitter och tigger utanför affärer, var bor de idag?

– Några tränger i hop sig i lägenheter i Kopparberg och Borlänge, en del bor hos privatpersoner, berättar Magnus Davidsson.

Biljetter till konserten säljs i turistbyrån i Falun.