Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konservativa morgontidningar angriper Dala-Demokraten

Hoppsan, nu får vi snart börja trycka dekaler med jesuisdalademokraten (efter jesuischarliehebdo). Två dagar i rad har nu en religionskritisk krönika på sidan tre i denna tidning angripits av Svenska Dagbladets ledarsida och därefter Dagens Nyheters ledarsida. Den ena konservativa ledarsidan inspirerar uppenbarligen den andra.

Krönikan, skriven av Lennart Götesson, argumenterar för att skolavslutningar ska vara fria från religion, vilket även jag tycker är ett rimligt krav, i alla fall om det betyder att ingen präst ska leda skolavslutningen. Psalmen Den blomstertid som kommer är väl däremot sedan länge ingen psalm utan nästan en folksång, en hitlåt med några sekler på nacken. De konservativa ledarskribenterna har fått för sig att Götesson likställer Islamska statens fruktansvärda terror med idén att hålla skolavslutningar i kyrkor. Det gör han naturligtvis inte. Han nämner inte IS. Han utgår från Richard Dawkins analys av religioner och religiös fundamentalism och menar att den som funnit den rätta läran, oavsett om den är islamsk eller kristen eller buddistisk, tenderar att vilja omvända andra till samma synsätt. Till exempel under en skolavslutning.

Det är litet kusligt att ledarskribenter i de två största ledarsidorna uttrycker sig så snarstucket. Man förnimmer närvaron av sårad kristendom. Jag är själv troende. Jag tycker att Dawkins ofta är doktrinär i synen på religion. Men jag tycker definitivt att skolan i ett mångkulturellt samhälle ska vara ett sekulärt rum.

Att Svenska Dagbladet har en stark konservativ ådra är ingen överraskning. Det är däremot tråkigt att Dagens Nyheters ledarsida numera får blodtransfusioner därifrån.