Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konspiration Olof Palme

Annons

Göran Kastlund recenserade Gunnar Walls nya bok Konspiration Olof Palme (Dala-Demokraten den 9 november) och avfärdade denna så gediget dokumenterade och sakligt förnuftigt resonerande bok som absolut inte läsvärd, helt enkelt därför att konspirationer och hemlighållanden som på ett eller annat sätt innefattar många människor inte förekommer i Kastlunds föreställningsvärld.

LÄS ÄVEN Göran Kastlunds recension: Tomma konspirationer som väcks till liv

Det är ju behagligt att leva i en sådan himlaskimrande ljusblå föreställningsvärld, jag gjorde det själv som barn. Men Göran Kastlund, om du skulle vilja lyfta blicken ur juridikböckerna och studera lite säkerhetspolitisk historia för att vidga dina vyer en smula, så skulle du ju kunna titta på sådant som det svenska atomvapenprogrammet, DC3/Catalina-affären eller ubåtsjakterna på 1980-talet (Mattias Mossberg, Ola Tunander, Lars Borgnäs, Anders Jallai).

Eller varför inte historiken kring den vad jag förstår grundlagsvidriga paramilitära organisationen Stay Behind, som funnits (kanske fortfarande finns?) också här i Sverige och i de flesta västeuropeiska länder, men som är bäst dokumenterad och lagförd i Italien.

Där har parlamentariska utredningar och även juridiska processer ledda av åklagare som Felice Casson och Guido Salvini tydligt kunnat påvisa länkar från deras Stay Behind – där kallat Gladio – till många av de terrordåd som kostade hundratals människoliv under den period som kommit att kallas Anni di piombo (År av bly).

Allt detta skildras förtjänstfullt av historikern Daniele Ganser och i memoarer av tidigare underrättelsetjänstchefer som lättade sina hjärtan på äldre dagar. Den högintressanta BBC-dokumentären Operation Gladio finns också att skåda på YouTube.

Denna hemlighållna konspiration innefattade inte bara något hundratal personer utan tusentals. När detta under 1990-talet avslöjades sa den italienske presidenten Cossiga lakoniskt till uppjagade media att han var stolt över det faktum att vi lyckades behålla hemligheten i 45 år.

Välkommen till verkligheten Göran Kastlund.

Morgan Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons