Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten ska locka till Söderbärke i påsk

Den geografiskt kompakta konstrundan i Söderbärkeområdet, Konst i påsk, har på ett par år blivit mäkta populär.
– Ungefär 1 500 besök brukar vi ha i de olika utställningslokalerna, säger Per Stymne i den ganska löst sammansatta gruppen av utställare som visar sina alster fredag–söndag.

Själv ställer Per Stymne ut fotokonst i lokalen ProAlia i Söderbärke, där även Alevtina Kuzub har akvareller och Bojan Krogh keramik.

Men det är bara en av sju utställningslokaler, samtliga belägna i Söderbärke respektive Tolvsbo. En ovanligt lättillgänglig konstrunda.
– Ja, vi vill ha det tätt ihop. Då hinner besökarna lätt åka runt och se alla utställningar, säger Roswitha Robijn, som driver Bergsmansgård Tolvsbo och ställer ut sina målningar där.
Hon fick lite hjälp med hängningen av Per Stymne, samtidigt som de båda berättade om att årets runda erbjuder stor variation. Bland annat ställer Hans Nylund ut träsnideri i bergsmansgården och Bitte Zachrisson måleri i Gamla transformatorstationen, medan Capellet bjuder på konstsmide av Joakim Frost och kläd- design av Helena Hägerman.
– Det finns så mycket olika konst att se på. Det har vi verkligen lyckats med i år, säger Roswitha Robijn.

Robijn och Stymne tipsar sedan tidningen om att kika in i Tolvsbo gamla bystuga, där det målas för fullt – på väggarna.
Det är utställarna Agneta Nadelius, Birgitta Höijer, Chatarina Galos och Ingegerd Hyttsten som fräschar upp utställningslokalen som de via samarbete med Bergsmansgård Tolvsbo dels använder som ateljé tre dagar per vecka, dels ska ställa ut eget måleri i.
– Det här är fantastiska lokaler att få hålla till i, ljusa och fina, säger Birgitta Höijer med en roller i handen.
Damerna ser mycket fram emot påskens konstrunda.

Henrik Schmidt/DT