Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstens vinnare på Falu lasaretts nya vårdblock

När senaste á la Legobiten vidhäftats moderkroppen på Falu lasaretts nya vårdblock och alla utrymmen tagits i anspråk så återstår egentligen bara att omsätta den slutliga 1-procent till konst avsatta sexmiljonerrullningen: konstens eget intågande i salar, väntrum, korridorer, behandlingsrum och så vidare.

Ett par dussin konstnärer delar de prestigefyllda och penninginbringande uppdragen att utsmycka och sätta färg i de offentliga rummen. Men samtliga uppdrag av dignitet tycks ha gått dalakonstnärerna helt förbi. Hälften har hamnat direkt i stockholmsateljéerna, ytterligare sex i andra delar av landet och återstående till konstnärer inom vårt län.
Och visst, från ett dignande kakfat spills allltid smulor. Så även denna gång!

– Klart jag är besviken över utfallet, säger Lena Karlén, KiD-ordförande med närmare 100 aktiva konstnärligt aktiva medlemmar. För oss handlar det om att överleva på en tuff marknad.
De mest iögonfallande och spektakulära installationerna finns i knutpunkterna mellan Södra vårdblocket och själva nybygget. Härifrån nås de största klinikerna och mängder av passerande människor varje dag. Så det är ingen tillfällighet att Jan Stenbergs månfaser och solgång blir allmänna och signalerande blickfång. I samma knutpunkt står även Jonas Kjellgrens skulptur Boy With Fire. Eldpojken har redan fått berättigad uppmärksamhet och väckt blandade känslor.
– Men det är så, säger Andreas Ribbung, konstnärlig rådgivare och projektledare, att en del verk skall tillåtas sjunka in och växa i tid.

Och just växlingen mellan återhållsamhet och starkare uttryck ger spänningar i mötena. Det totala urvalet har tveklöst gjorts med både finess och fingertoppskänsla.
Tyvärr är mycket av upplevelserna stängda för den breda allmänheten och vanliga besökare. Många av konstverken finns i själva verket i avlysta utrymmen som behandlingsrum och operationssalar. Och där har inte allmogen tillträde.

Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se