Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstgräset är invigt

I onsdags offentliggjordes att Hillängens IP byter namn till ABB Arena i och med storföretagets sponsring av konstgräsplanen med två miljoner kronor.

Och under fredagskvällen var det dags att avrunda kapitlet i fotbollshistorien genom invigningen av det konstgräs som legat högst upp på fotbollsklubben LFK:s önskelista i många år.
– Jag ska fatta mig kort. Äntligen, sa LFK-basen Peter Björk i sitt bidrag till invigningstalen.
Det var dock kommunalrådet Maria Strömkvist (S), som inledde högtidstalandet. Hon förklarade i sitt tal varför det har satsats miljoner på en konstgräsplan i stället för att styra pengarna till exempelvis vården, omsorgen och skolan:
– Det är enkelt, för att vi kan det. Hela området som nu heter ABB Arena är till för alla. Idrott bygger broar och förenar.

Med hjälp av de unga fotbollsspelarna Elias Daun och Smilla Rydén klippte hon sedan av bandet och förklarade konstgräsplanen invigd.
ABB:s platschef, Carl-Johan Linér, deklarerade i sitt tal att konstgräset är en viktig satsning på kommunen och ungdomen.
– Därmed är det också något som indirekt är bra för ABB eftersom fler unga kanske väljer att stanna i Ludvika och jobba hos oss i framtiden.

På programmet ingick även utdelningen av Kobban-priset. Årets pristagare var inte ett helt otippad, utan snarare tämligen självklar för de som har koll på LFK:s fotbollstalanger.
Den som därmed hamnade i rampljuset och tilldelades prissumman på 10 000 kronor var ingen mindre än det stora fotbollslöftet Junior Kamana. Ett kvitto på framgången kom under året, då han blev uttagen till det svenska ungdomslandslaget.
– Han är en stor talang, tränat mer än alla andra, alltid varit ödmjuk och en god kamrat, läste Ingvar Henriksson ur juryns motivering.
Efter att även LFK:s P-15 lag uppmärksammats (som precis som klubbens seniorlag vann sin serie) var det sedan dags att ta den nya planen i bruk.

Först ut blev två ungdomsmatcher med mixade lag sammansatta med spelare från olika lag i kommunen. Och därefter var det kvällens höjdpunkt, fotbollsmatchen där ”Kändislaget” ställdes mot ”All (Old) Saints”.
Det vill säga en match mellan en mix av kommunala tjänstemän och politiker (med vissa förstärkningar) och ett lag som uteslutande bestod av erfarna fotbollsveteraner.

Harri Sternljung/DT