Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstgräsplanen kan börja byggas

Ludvika
Nu kan det sägas - Ludvika får en konstgräsplan. Överklagandetiden gick ut i torsdags och inget överklagande kom heller i fredagsposten.– Västerbergslagens samtliga fotbollsklubbar kan klappa sig för bröstet och utbrista ÄNTLIGEN, säger Ludvika FK:s ordförande Peter Björk.

Allt talar för att detaljplanen för nya konstgräsplanen på Hillängens idrottsplan vinner laga kraft. Tre veckor har gått sedan samhällsbyggnadsnämndens beslut och när Kicki Broström inte heller på fredagen sprättat upp något överklagande i förvaltningens post kan man hålla för säkert att bygglov och projekteringsarbete kan sätta fart inför konstgräsplanbygget som ska stå färdigt att invigas i höst.

Efter 7-8 års enträget påverkansarbete är Ludvika fotbollskubb framme vid den punkt där kampanjandet är över.
– Det har tagit tid och seriemässigt är fotbollen i Västerbergslagen nere på en för tok för låg nivå. Nu får vi glömma hur tränings- och planförhållanden sett ut och se framåt. För LFK är givetvis första steget att komma tillbaks i division tre, säger Björk.
Anläggningsmässigt får fastighetschefen Stefan Andersson, teknik- miljöenheten GGAB, samt snart en byggentreprenör greppa genomförandefasen. Det kommer att krävas sprängning av kullen i björkdungen mellan ABB-ishallen och Hillängens förskola samt en masssa schaktning och utfyllnad. Till hösten ska konstgräset kunna läggas ut.
Fotbollsklubbarna har bland 100-tals olika underlag som finns att välja mellan önskat sig ”ett underlag för alla aktiviteter träning” och inte bara ett underlag för fotbollsmatcher. Peter Björk hoppas skolorna blir att utnyttja planen dagtid, fotbollsklubbarnas ungdomslag fram till 19-tiden och därefter klubbarnas seniorlag fram till klockan 22.

Planen kommer att mäta 111 meter gånger 71 meter, med en spelyta på 105 meter gånger 65. Planbädden förses med värmeslingor från Ludvikas fjärrvärmenät som kommer att innebära spelbart underlag ner till några minusgrader. Men värmen kommer antagligen inte att räcka under vinterns riktiga köldperioder.

Närmast ska Stefan Andersson kommande vecka skicka ut förfrågningsunmderlag till entreprenörsfirmor samt söka bygglov. Bygget är beräknat att starta så snart upphandlingen är klar med sikte på att invigas i november.
I och med att konstgräsplanen tas i bruk har Hillängens IP två gräsplaner och en konstgräsplan. Matcher som idag spelas på Stensveden och även sportfältet vid Räfsnäs, på platser där det inte finns några omklädningsrum, kommer att kunna förläggas till Hillängens IP.
Kultur- och fritidsförvaltningen ser konstgräsplanen som ett steg att kunna erbjuda fler plantider för klubbar och skolor - men även förskolans fysiska aktiviteter. En konstgräsplan kan brukas många tusen timmar per år till skillnad mot en matcharena med naturgräs som A-planen som enbart kan användas ett hundratal timmar per år.

Boo Ericsson
ludvika@daladem.se