Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstgräsplanen växer fram alltmer

I våras påbörjades bygget av konstgräsplanen bredvid Hillängens idrottsplats. Om drygt två månader ska bygget vara redo att invigas.

– För fotbollen i Ludvika med omnejd betyder det här jättemycket, säger Peter Björk, ordförande i Ludvika Fotbollklubb.

Värmeslingorna är lagda, det första lagret grus är lagt ovanpå, och strålkastarljusen som ska lysa upp spelytorna på 105 gånger 65 meter, är under konstruktion. Det som återstår när det kommer till själva konstgräsplanen är pad (en typ av plastmaterial), för att slutligen lägga på själva konstgräset

Den totala kostnaden för bygget av konstgräsplanen, som påbörjades i april i år, kommer att landa på närmare tio miljoner kronor. Med i beräkningarna finns även en bidragsdel.

Redan år 2006 började det surras om att Ludvika var i behov av en konstgräsplan. Efter sju års enträget kampanjarbete fick Ludvika Fotbollklubb slutligen som de ville.

– Meningen är att konstgräsplanen ska vara till för alla i kommunen. Det är verkligen ett uppsving för fotbollen. Efter att planen har invigts kan vi erbjuda någonting som de redan har i andra städer såsom Fagersta, Borlänge och Falun, säger Peter Björk.

Det håller Stefan Andersson med om, från Ludvika kommuns fastighetsavdelning.

– Äntligen kommer det att finnas en konstgräsplan som Ludvika Fotbollklubb har önskat under så många år.

Det är tänkt att representativfotbollen fortfarande spelas på Hillängens idrottsplats. Om planens skick tillåter det vill säga.

– Ibland händer det ju att den riktiga gräsplanen är i för dåligt skick. Exempelvis att den är för vattentung. Då får man lov att spela här i stället, säger Peter Björk.

Han berättar att arbetet med att få till bygget av en konstgräsplan, är det sista riktigt stora som han kommer bidra med som ordförande.

– Jag kommer inte att lägga av helt, men det känns som att det vore bra om några yngre förmågor började ta över.

Om allt går planenligt, vilket det gör enligt Stefan Andersson, kommer bygget att invigas under allhelgonahelgen i november. Hur invigningen kommer att gå till är fortsatt på planeringsstadiet. Peter Björk har dock själv kommit med ett förslag till kommunen.

– Vi är ett gäng gamla fotbollspelare som har varit aktiva inom klubben, och som träffas årligen under allhelgonahelgen. Med tanke på att konstgräsplanen ska invigas under den helgen, har vi erbjudit oss att beträda gräset först.

Andreas Irebring
andreas.irebring@dt.se