Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnärlig utsmyckning – ett stort frågetecken!

Alla städer med någon sorts självaktning har inbjudit konstnärer nationellt/internationellt att lämna in skissförslag för sina nybyggen/tillbyggnader och har använt sig av enprocent-regeln vid offentliga nybyggnationer, skriver John Rasimus, konstnär och medlem i Galleri Se Konst.

Detta är ingen konstig regel eller lag att följa utan är ett professionellt samarbete mellan en kreativ kraft och det tilltänkta nybygget på orten.
Konstnären ska sättas in i projektet lika tidigt som arkitekten, el-företaget, rörmokaren och fungerar som en extern kraft för att belysa byggnadsverk för en summa av, förslagsvis en procent av byggkonstnaden.
Denna satsning (den konstnärliga enprocent-regeln för offentliga verk) har många gånger visatsig bli en bra lösning för det tilltänkta nybygget, bostadsområdet, parken med mera.

Konsten i sig har alltid lockat folk till världens alla hörn! Det vet vi genom vårt egna semestrande i andra länders kulturarv. Konsten fyller en viktig funktion som håller på att utmanövreras av ekonomisk retorik, rädsla för att inte vara till lags och eller avsaknad på visioner inför framtiden, eller så är det så att visionerna försvinner i de två förstnämnda påståendena...
En konstnär bemöter uppgiften ”nybygget” från en annan vinkel än det andra är vana vid, tänker annorlunda vid belysning och form för tomma ytor och utrymmen och ofta i uppdraget tillsammans med byggherrarna/arkiteten.
Det är därför av största vikt att en inbjudan till offentlig utsmyckning kommer ut i god tid så att konstnären hinner få utrymme för den konstnärliga visionen och markprojektering för eventuella skulpturer görs under byggtiden och innan annat är på plats som kan försvåra konstnärens jobb.
Mig veterligen finns ingenstans att ansöka om konstnärlig utsmyckning för nya RESECENTRUM i Falun. Detta gäller även flera andra nybyggen som gjorts i Falu kommun de senaste 10-20 åren.

Falu kommun skriver på sin sida att dom kommer att göra fler nya byggnationer fram till 2015 och jobba med ”nya Vasaparken” för att skapa en ny attraktiv del av Falun, det nämns ej någonstans att det går att ansöka om konstnärligt offentliga uppdrag för det nya attraktiva området. En sådan offert måste läggas ut på nätet nu snarast.
Avslutningsvis: En konstnärlig utsmyckning har många gånger profilerat orten på ett positivt sätt och vi skall inte ta ifrån våra kommuninvånare möjligheten till en konstupplevelse i vardagen.
Jag är trött på retoriken, nu är det dags för kommunen att visa handlingskraft, jag vill se resultat och hoppas att Falu kommun slår ett slag för Konsten i sina kommande projekt. Tycker ni att allt detta verkar svårbegripligt så är ni välkomna ned till Galleri Se Konst i Falun så gör vi en bildvisning med konstverk, utsmyckningar från svenska och utländska orter där enprocent-regeln för offentliga byggnationer används och är i bruk!

John Rasimus