Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstutställning i Enviksskogarna

En liten dold pärla i Enviksskogarna. I dagarna med förnyad glans i form av olika konstnärliga uttryck. Här visas med eftertryck att Enviken kan mera än musik. Sex konstnärer fyller logementen, grupprum och samlingssalar med en rad tankeväckanden och inte minst njutningar för ögat.

Missionsförbundets lägeranläggning Skoglundgården är gömd i skogen mellan Envikens Rönndalen och Marnäs. Skyddad av mörka granar och resliga furor öppnar sig en oas med gräsytor och plantgeringar kring alla de hukande timmerhusen. Och den här tiden en mättnad av färgsprak i lövverken.
Kan man hitta en mera attraktiv inramning till konst. Knappast, och det är just vad de sex konstutövarna kommit underfund med. Alla sex med genuin Enviksanknytning. Nestorn i sammanhanget, Yngve Svedlund är den mest namnkunniga. Med sommarateljé och torp i Klockarnäs men även boende i en något mera central Stockholmsförort.
Han är gammal och välkänd på den konstnärliga himlen. En snabbtecknare som kan ge nostalgisk stämning åt inblickar i det forna bondesamhället med några få streck med pennan. Eller akvarellglädje i motiv från logdansen eller slåttergillet. Eller emalj eller oljemåleri, det finns knappt någon form av konstnärliga uttryckssätt som han inte hunnit pröva på.

Envikens naturmupp nummer ett, Rolf Lundqvist fyller sina tilldelade loftgångar med svart-vita foton från sin långa gärning som ivrare för en oförstörd natur. Några från hans fylliga bokverk från fjällvärlden men också goa naturbilder från närområdet. Som bilden från en invändig timmerstock i en ängslada i Marnäs där man kan läsa: På 1854 var ett gått år. Uppenbarligen något som en nöjd getbonde plitat ner då det begav sig…
Porträtt är något som också Rolf Lundqvist ägnat sig åt med sin kamera. Även så målaren Owe Wiklund som i stora oljemålningar finkänsligt fångat några Enviksprofiler. Han har målat sedan barnsben och har tidigare ställt ut en del. I rummet intill visar han prov på mera fantasifulla och tankeväckande yttringar. Lekfullt, men hans styrka finns nog ändå i närbilderna på folk.

Maj-Britt Åberg har applikationer som sin specialitet. Hon finns representerad i flera olika sammanhang. Ett av hennes stora verk finns att beskåda i Bingsjö kyrka där hon fångat hela Bingsjöberget med all natur och rödfärgad bebyggelse. Hon fortsätter sitt skapande och någon ny Finnmarksbild finns med på den här utställningen, liksom en där glittrande spindelnät fångar in ljuvlig sommargrönska. Det är stämning i hennes textila konst.

Ytterligare två Enviksbor finns med. Det är syskonen Lisa Andersson och Tomas Engblom, ättlingar till enviksprofilen och skräddaren Engblom.
Hon är keramiker och är krukmakare men också skulptör av stora mått. Hennes typiska tomtar är småmysiga och inte minst tidsaktuella…
Brodern Tomas är målare och har tydligen skogens vilda varelser som sina älsklingsmotiv. Han är den som är yngst i målarsammanhanget och fortsätter att utvecklas. Hans björnar är mest livfulla medan rävarna lufsar en aning stelt. Men han är målarglad och på sånt kommer man långt.
Skulle förvåna mej om inte vi får uppleva en fortsättning kommande år. Det här bör bli tradition!

Lars-Erik Larzon