Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstverket är på plats i rondellen

Med 11 ton massiv färdiggjuten betong i fundamentet och tio meter högt flätverk av två ton corténstål slutmonterades falukonstnären Jörg Jeschkes rondellutsmyckning tidigt i går morse i korsningen Gruvgatgan/Myntgatan.

Annons

Namnet på ljusskulpturen ”Flätverk” och själva höjden på pelaren associerar till de flätade och tvinnade rep som hissade gruvarbetarna högt uppifrån och svindlande djupt ner i Falu gruva en gång i tiden. I så motto bildar den flätade pelaren replik på själva gruvan och upp mot Åsgatan.
För säkerhetsskull hade delar av trafiken dirigerats om för att frakt- och kranbilar skulle få fritt tillträde till den annars så vältrafikerade vägslingan.

Rondellen är placerad i ett stort stadsrum med höga hus runtomkring och långa perspektiv i varje färdriktning.
– Detta gav mig möjlighet till en markant vertikal skulptural gestaltning av rondellen som kan upptäckas redan från långt håll, förklarar Jörg Jeschke.
Skulpturen fungerar som en färgglad perforerad pelare med invändig belysning som kommer att stå helt färdig i samband med invigningen den 31 oktober.

Utsmyckningen skall fungera som en fyr vid infarten till stadens centrum och lysa under dygnets mörka timmar. De kolorerade ränderna bildar en spiral och förstärker rörelsen runt rondellen.
– Vilken färgglad in­körsport till Falun, skrattade Eva Hägg inför mötet med Faluns nya profil. Det här behöver vi verkligen!

Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se