Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsulter dömer ut Bysjöstrand

I ett ”värdeutlåtande” hävdar konsulter som kommunen anlitat att det tänkta villaområdet Bysjöstrand inte är attraktivt.
– Kommunen delar inte riktigt den synen, säger exploateringsingenjör Jan-Christer Hult.

Ända sedan 2005 har kommunen planerat för ett villaområde i ”fårhagen” vid Bysjöns strand, ett par kilometer söder om Grangärde kyrkby.
Nästa år är det tänkt att anläggningsarbetena med ledningar och vägar ska genomföras och tomterna börja säljas.

Värdeutlåtandet från konsulterna Jessica Nyman och Nils Spross vid Bryggan Fastighetsekonomi och Samhällsbyggarna, kommer mycket överraskande för kommunledningen.
– Det här har jag inte hört talas om, säger kommunalrådet Maria Strömkvist (S).
Hon klargör att hon inte har beordrat tjänstemän att anlita konsulter som ska bedöma Bysjöstrands attraktivitet.

Jan-Christer Hult låter förstå att man beställt en värdering. Konsulternas bedömning av området och möjligheterna att sälja tomter fick man så att säga på köpet.
Så här skriver konsulterna:
”Området bedöms inte vara tillräckligt attraktivt i utformning och placering. I Ludvika kommun finns andra områden med strand- eller strandnära tomter som är osålda. Dessa områden bedöms vara lika bra eller bättre än Bysjöstrand.
Av de aktuella tomterna, 20 st, bedöms 4 st vara möjliga att sälja tämligen omgående. Resterade tomter kommer att vara väsentligt svårare att sälja.”

Konsulterna anser att tomterna som ligger i den södra delen av området kan betraktas som skuggiga och lågt placerade i terrängen.
Nyman och Spross framför också att området ligger nära länsvägen, ”framför allt den övre raden av tomter”.
De tror att kommunen kan sälja de bästa tomterna för 200 000–300 000 kronor, ”resten betydligt lägre”. De beräknar kostnaderna för att ställa i ordning området till drygt 6,1 miljoner, men att tomtförsäljningen bara kommer att inbringa 1,5 miljoner. Till det tillkommer anslutningsavgifter på cirka 100 000 kronor per såld tomt.
– Vi är ganska optimistiska och tror att vi kan få samtliga tomter sålda, även om det kanske kan ta två till tio år. Tomterna får ett sjönära läge och det kan nästan inte bli bättre, framhåller Jan-Christer Hult.

Så det kan inte bli så att ni skrotar planerna för Bysjöstrand?
– Definitivt inte, vi tror på Bysjöstrand och på sikt kommer vi att få tillbaka de kostnader vi haft för området.

När det gäller värderingen av området så bedömer konsulterna värdet till cirka 190 000 kronor. Värderingen har använts som underlag när kommunen förhandlat med Svenska kyrkan om markbyte.
Som ersättning för att kommunen får ta över området på 7,2 hektar kommer kyrkan att bli ägare av ett ungefär lika stort markområde som kommunen har vid Norra Hörken utanför Grängesberg.
– Svenska kyrkan har skrivit på avtalet och nu återstår att en kommunal nämnd ska godkänna avtalet för kommunens räkning, upplyser Jan-Christer Hult.

Torbjörn Granling
torbjorn.granling@dt.se