Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kor håller öppet

Annons

Ett halvdussin av Dalarnas kommuner kan komma att köpa fyrbenta medarbetare för att hålla landskapet öppet.– Det här ligger bra i tiden, säger Anna Hed (C)-kommunalråd i Mora, om projektet som LRF driver tillsammans med bland annat hennes hemkommun.

Hon syftar på den senaste tidens köttskandaler med spår av hästkött i bland annat portionsrätter och köttbullar serverade på Ikea.
Bakgrunden till projektet som sex kommuner – Mora, Orsa, Älvdalen, Rättvik, Leksand och Gagnef – står bakom är ett projekt som LRF Dalarna presenterar på sin hemsida.

Såväl de berörda kommunerna som LRF Dalarna ser flera fördelar. Det är inte bara landskapet som kommer att hållas öppet med hjälp av nyanställda ”kommunalare”. Nej, elever i kommunernas skolor och de som bor på äldreboenden kan serveras mat lagad av lokala köttråvaror.
Dessutom väntas det skapa en del jobb och då inte i första hand bland de redan kommunanställda.

Anna Hed:
– Det kan bli aktuellt att bönder som redan är köttproducenter anlitas för att sköta om djuren. När det sedan blir dags för slakt lär Siljans Chark ligga nära till hands.
Än så länge återstår mycket innan projektet, som drog i gång förra årsskiftet, startar med kommunalt betande kor, kalvar, får, grisar och vad det nu kan bli tal om för djur. Exempelvis ska de ekonomiska förutsättningarna utredas jämfört med vad det kostar att hålla landskapet öppet med maskinell hjälp.
När Dala-Demokraten talar med Anna Hed uppger hon att hon är beredd att låta den kommunala djurhållningen kosta lite extra eftersom det ger en del mervärde. Hon nämner bland annat möjligheten för barn att se var köttet kommer ifrån.
Samtidigt är hon medveten om att projektet kan stöta på en del hinder.
– Sådant förekommer i många sammanhang. Det största tror jag kan vara rent juridiska.

Vågar ni inleda något sådant här med tanke på de turer som varit kring Rättviks ”Återtaget”?
– Ja, för det är inte upplagt på samma sätt.

Än så länge lär det dröja innan projektet övergått i kommunalt betande djur. Förutom utredningsarbete återstår inte minst formella politiska beslut av kommunfullmäktige i de berörda kommunerna. Innan det blir aktuellt måste det finnas ett väl utarbetat beslutsunderlag.

Hur lång tid kan det ta innan ni är igång?
– Jag skulle åtminstone tro att det rör sig om två-tre år.

Hur har reaktionerna varit sedan nyheten blev känd?
– De har varit bara positiva.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se