Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körbråket fortsätter i Gagnef

Körbråket fortsätter.
Kyrkokören är upplöst – efter 103 år – och kören Salig Blandning har flyttat sin verksamhet till Betelkapellet.
– Det är den kyrkliga ledningens sätt att hantera människor som fått oss frivilligarbetare att reagera, säger Inga Jarmar, Annika Lärka och Ulla Moberg.

Annons

Tidningen har tidigare berättat om turbulensen i Gagnefs församling, en turbulens som yttrat sig bland annat i att diakonikretsen tagit time out resten av det här året.
Kyrkokören och Salig Blandning, som under senare år haft 20-25 respektive 35-40 medlemmar, reagerade när deras ledare fick besked att han inte fick fortsätta som kyrkoanställd körledare, utan erbjöds andra arbetsuppgifter.
– Det är ett exempel på hur kyrkoledningen behandlar människor och vi markerar att vi inte accepterar det. En stor organisationsförändring har genomförts och vi vänder oss inte mot den i sak, utan mot det sätt som den genomförts på. Kyrkan ska inte behandla människor illa, fastslår Inga Jarmar, ordförande i Gagnefs kyrkokör, Ulla Moberg, sekreterare i Salig Blandning, och Annika Lärka, körmedlem.

De hävdar att de framfört sina åsikter till ledningen, men inte fått något gehör eller några reaktioner.
– Situationen och stämningen har inte förändrats över sommaren.
Kyrkokören har upplösts och styrelsen gör nu i ordning räkenskaperna för att lämna in dem.
– Utan styrelse och medlemmar är det ingen kör. Men den återuppstår naturligtvis den dag den får medlemmar, säger Inga Jarmar och betonar att körsångarnas ”ointresse” inte ska ses som en aktion riktad mot den nye körledaren, som haft en samling som lockade en handfull sångare.
Salig Blandnings medlemmar träffas och övar sedan en tid i Gagnefs baptistförsamlings lokaler.

Kent Olsson/DT