Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körkort dyrast i Ludvika

Kostnaden för ett körkort i Dalarna kan variera med flera tusenlappar beroende på vilken trafikskola man vänder sig till.
Dyrast är det i Ludvika.

Mattias Trafikskola, med verksamhet i Ludvika och Fagersta, och Nässlanders Trafikskola, Ludvika är dyrast i Dalarna.
De ligger 1 607 kronor respektive 1 399 kronor över genomsnittet för trafikskolor i Dalarnas län, som är 14 093 kronor.

Jämförelsen är gjord mellan 23 trafikskolor. Tidningen har i jämförelsen utgått från en lista på sajten körkortsjakten.se, men har sedan på egen hand uppdaterat alla priser och beräkningar.
Vissa trafikskolor som förekom på hemsidan föll bort i urvalet, exempelvis T.E:s Trafikskola i Ludvika.
Detta för att de antingen inte uppfyllde kraven för jämförelsen, exempelvis inte erbjöd eleverna någon av de obligatoriska riskkurserna, eller för att uppdaterad prisinformation inte fanns att tillgå.

– Jag vet inte vad prisskillnaderna beror på. Jag har ingen koll på konkurrenterna, utan jag gör det som krävs för att min egen verksamhet ska gå runt, säger Kenneth Nässlander på Nässlanders Trafikskola.
– Jag har svårt att tro att vi är dyrast. Men vill man ligga långt fram i utvecklingen och erbjuda en körkortsutbildning som marknaden förväntar sig så kostar det, säger Mattias Jansson på Mattias Trafikskola.
Han fortsätter:

– Våra bilar ska rulla i två, tre år. Vi har eco-driving utrustning i våra bilar och även två stycken med automatväxel. Vi går in med stödteori för elever som behöver hjälp och vi har bemanning på kontoret hela tiden.

Hur kan relativt likvärdiga saker som litteratur och halkbana variera så mycket i pris?
– Avståndet till halkbanan kanske. Det finns en hel del saker som man kan lägga i ett bokpaket, det behöver inte bara vara körkorts- boken.
– Jag tror att företag i den här branschen överlag är lite rädda för att ta betalt för sin tjänst. Men går du och köper en märkesbyxa så förväntar du dig bättre kvalitet än om du köper en billigare sort.

Vad tycker du är ett rimligt pris för ett körkort?
– Det är helt individuellt. Man kan ju köpa olika delar av en utbildning. Vad det handlar om är att kunden får en bra utbildning och känner sig trygg. Man kan inte jämföra med andra, utan man måste ställa sig frågan: Hur känns det för mig?

Vad har du för uppfattning om ärlighet i branschen?
– Det är inget som har varit något problem för oss, eller något vi har hört från våra kunder. Föräldrarna sitter ju ibland med i baksätet när vi kör, och eleven är hela tiden delaktig i målet med sin körkortsutbildning.

Helena Wedin/DT