Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köttrekord ger mer antibiotika

Annons

Andelen kött som innehåller antibiotika ökar i svenska köttdiskar, rapporterar SVT Nyheter. Orsaken är att vi importerar mer utländskt kött än någonsin. Efter en liten nedgång 2014 är nu köttimporten tillbaka på 2013 års rekordnivåer.

Svenska djuruppfödare använder minst antibiotika i hela EU, enligt nya siffror från Europeiska läkemedelsmyndigheten. Listan toppas av Spanien, Cypern och Italien, som använder 40 gånger så mycket som i Sverige.

Det billigare importerade köttet har trängt undan svenska uppfödare från marknaden. På sistone har efterfrågan efter svenskt kött ökat, men uppfödningen hänger inte med.

Det tar tid att öka produktionen, det kom rätt plötsligt att vi ville ha mer svenskt kött, säger Åsa Lannhard Öberg på Jordbruksverket till SVT Nyheter.