Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KP-rutiner måste bytas efter olycka

En KP-anställd var nära att bli fastklämd vid ett monteringsarbete och hade kunnat dö.Nu kräver Arbetsmiljöverket förbättringar av företagets rutiner.
Det allvarliga tillbudet inträffade i början av februari i år. Personal på Stora Enso Kvarnsveden skulle då montera hjul till tråg. Men planeringen ändrades och två arbeten utfördes samtidigt.

I inspektionsprotokollet från Arbetsmiljöverket framkommer att personalen behövde göra en kontroll av det arbetet och körde därför en vals sidledes. Före arbetet kontrollerades via internradion att ingen var i farozonen, men en person var tillfälligt urkopplad och hörde inte varningen. Han såg inte heller den blixtlampa som varnade för faran. Mannen var då nära att klämmas fast men lyckades i sista sekunden komma loss.

”Det fria utrymmet blev cirka 100 millimeter efter att valsen stannat, följaktligen skulle den skadade inte överlevt om han inte kommit loss”, skriver Arbetsmiljöverket.
Verket pekar nu på flera brister som man kräver att KP ska utreda och åtgärda. Bland annat anser man att det inte finns någon tydlig rutin för att kontrollera att ingen befinner sig i riskområdet när man kör en vals sidledes.

Kontroll via radio ger en falsk säkerhet och stress kan ha påverkat att arbetet gjordes på ett osäkert sätt. Inte heller gjordes någon riskbedömning av omplaneringen av arbetet.
Arbetsmiljöverket skriver också att KP håller på att införa en metod som kallas personlig riskbedömning, men påpekar att den inte kan ersätta den riskbedömning som måste göras vid planering av ett arbete.
Nu ska KP informera om vad som gjorts med anledning av bristerna. Därefter beslutar Arbetsmiljöverket om några krav ska riktas mot företaget.


Karin Diffner/DT