Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig brand vid Wanbo herrgård

En våldsam brand förstörde Lofthuset vid Wanbo herrgård på tisdagsmorgonen.
Sex övernattande gäster fanns i byggnaden och alla hann ut innan branden spred sig.

Det var klockan 06.21 som räddningstjänsten larmades till hotell- och konferens­anläggningen Wanbo herrgård, mellan Smedjebacken och Söderbärke. Flera personer ringde samtidigt till SOS Alarm och berättade att Lofthuset brann.
– När vi kom fram brann det med öppna lågor på framsidan av huset. Det första vi gjorde var att förvissa oss om att ingen person var kvar i huset, sa räddnings­ledaren Kent Jonasson, Smedjebackens räddningstjänst.

Av Lofthusets tolv rum var tre uthyrda, sex personer befann sig i huset när branden bröt ut. Samtliga hann ut och sätta sig i säkerhet innan branden spred sig.
Ingen av gästerna fick några skador men för säkerhets skull kördes de till lasarett för att undersökas.
Enligt SVT återvände gästerna till herrgården senare under dagen och berättade att de vaknade av högt smatter och flydde ut. De hann inte få med några av sina tillhörigheter.

Branden ska enligt uppgift ha startat på vinden i Lofthuset som ligger intill herrgården. Den spred sig snabbt och byggnaden blev helt övertänd. Nära Lofthuset finns flera andra byggnader, så det fanns risk att branden skulle sprida sig.
Räddningstjänsten från Ludvika och Smedjebacken arbetade intensivt med att släcka elden och vid halv åttatiden hade man den under kontroll. Då stod det också klart att byggnaden var totalförstörd och eftersläckningsarbetet vidtog.

Någon teori om hur branden uppstått hade varken räddningstjänsten eller polisen i går. En förundersökning om misstänkt mordbrand inleddes under förmiddagen då också brandplatsen spärrades av. Det blir nu polisens tekniker som får till uppgift att försöka ta reda på brandorsaken.
– När vi inte vet orsaken till en brand rubriceras den som misstänkt mordbrand, förklarade Bo Eriksson, pressinformatör vid dala­polisen.
Tidningen var i går i kontakt med en av de två som driver verksamheten vid anläggningen men personen ville inte i det läget lämna någon kommentar.

Frank Elfstedt/DT
frank.elfstedt@dt.se