Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig ökning av resistenta bakterier MRSA

Den resistenta bakterien MRSA, en stafylokockinfektion, har ökat från 60 till 122 fall i Dalarna 2014-2015. MRSA ökar i hela landet och sprids framförallt inom och mellan olika vårdinrättningar, enligt Folkhälsomyndigheten.

Annons

MRSA har blivit ett av de största vårdhygieniska problemen runt om i världen, framhåller Folkhälsomyndigheten.  Det verkar som vissa MRSA-stammar har egenskaper som gör att de sprids lättare än andra, men en annan orsak kan vara bristande hygienrutiner, enligt Folkhälsomyndigheten som framhåller att MRSA finns numera som en del av "normalfloran" på sjukhus i många länder i Europa och andra delar av världen med undantag av de nordiska länderna och Holland.

Om de basala hygienrutinerna sviktar och MRSA finns hos en patient på en vårdavdelning kan det lätt ske en smittspridning till andra patienter på avdelningen, enligt Folkhälsomyndigheten. 

I Dalarna har MRSA ökat från 60 till 122 fall 2014-2015, berättar Marianne Jansson, smittskyddssköterska i landstinget.

– Det har ökat successivt från år till år i hela landet säger hon.

Spridningen sker framförallt inom sjukvården men även på äldreboenden och i samhället. Vi reser mer och behöver ibland uppsöka sjukvård utomlands, ett ökat antal migranter har också bidragit till ökningen av MRSA fall.

– MRSA är en hudbakterie - stafylokock - som blivit resistent mot penicillin och penicillinlikande antibiotika som vanligtvis används vid stafylokock infektioner. Man kan vara bärare av bakterien utan att vara sjuk.  Den smittar inte via luften utan är en kontaktsmitta.

– Har man ett sår eller eksem kan man vara särskilt utsatt för att smittas.

Det gäller att vi använder antibiotika på ett klokt sätt, betonar hon. I Sverige finns STRAMA en strategigrupp som verkar på nationell- och lokalnivå som jobbar för att vi även i framtiden ska kunna använda antibiotika på ett effektivt sätt vid bakteriella infektioner.

MRSA går numera under smittskyddslagen och den som söker vård får alltid frågan om hon eller han sökt sjukvård utanför Sverige de senaste 6 månaderna.