Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftstjärtsväng för 25:e gången

Under helgen har åter Siljansnäs flygfält varit belamrat med massor av flygplan. Runt 150 stycken hade kommit på den traditionella Kräftstjärtsvängen som arrangerades för 25:e året i rad av Siljansnäs flygklubb. Besökare hade kommit från hela Norden och Tyskland.

Annons

– Detta är årets höjdpunkt vad det gäller flyg i Sverige. Det tog dryga timmen att flyga hit i min tvåsitsiga RV-4. En skön och snabb aerobatickärra gjord för +6G och -3G. Det tog mig tio år att bygga upp flygplanet från noll, säger Per Berger från Hamar i Norge.

Pers flygplan var ett av de smäckraste på fältet. Men det fanns fler. Det vimlade av olika sorter från Cessna, Piper, YAK-52, Saab Safir och liknande små enmotoriga flygplan. Sjöflygplanen parkerades i sjön nere vid Siljansnäs camping.

– Vi flög från Katrineholm till Siljansnäs på 50 minuter i strålande solsken och skymtade Västmanlandsbranden i fjärran, säger Conny och Siv Målqvist också de i en hembyggd RV-4.

Mitt på dagen var det flyguppvisning och under sena eftermiddagen själva Krätfstjärtsvängen runt Siljan med elva flygplan. Efter landningen vankades kräftkalas på flygfältet Åke Stormats var en av de som såg till att parkeringen av alla flygplan gick på bästa sätt. I det provisoriska kontrolltornet satt Fredrik Pellebergs och höll ordning på flygplanen i luften. Publiken verkade trivas med att strosa runt bland flygplanen och allt flygfolk. För barnen fanns trampflygplan och en stor studsmatta. Försäljning av mat och flyglitteratur förgyllde Kräftstjärtsvängen ytterligare. Med störta sannolikhet blir det en träff nästa år också.