Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krafttag mot energidrycker i Dalarna: Unga uppges ha fått sömnsvårigheter och hjärtarytmier

Länsstyrelsen Dalarnas skolpersonal och företagshälsovård från hela länet samlas nu för att sprida kunskap om hur energidrycker påverkar barn och ungdomar.

Måndagen den 11 december kommer energidryck att stå i fokus på Scandic Lugnet i Falun. Då samlas nämligen Länsstyrelsens skolpersonal tillsammans med företagshälsovård från hela länet för att sprida kunskap om dryckernas påverkan på unga människor.

"Energidrycker är söta läskedrycker som oftast innehåller koffein, glukuronolakton, taurin och B-vitaminer. Många undersökningar visar att dryckerna inte är farliga om man dricker dem i måttliga mängder", skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

- Samtidigt rapporterar flera skolor i landet om barn och ungdomar som blivit rastlösa, ”speedade”, okoncentrerade, fått sömnsvårigheter och hjärtarytmier som en följd av konsumtion av energidrycker. Det är också konstaterat att barn och tonåringar oftast får fler negativa effekter av koffein än vuxna, till exempel hjärtklappning och huvudvärk. Trots det så är det just unga människor som tillverkarna riktar in sig på när de marknadsför sina produkter, säger Iréne Sturve, Tf regional samordnare för ANDT-frågor på Länsstyrelsen.

Under dagen kommer man att lyfta en rad frågor på temat, bland annat: "Vad innehåller dryckerna?", "Vilka biverkning finns?" och "Hur kan vi stärka vårt förebyggande hälsobeteende".

Några av de medverkande är Marie Clasgård, ordförande och grundare till Stiftelsen "Sportfront mot droger, våld och rasism”, och Mia Ericson, Docent vid Göteborgs Universitet som under de senaste åren tittat på alkohol i kombination med energidrycker.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här